torstai 2. lokakuuta 2008

Lyhyesti K-K:n valtuustojen yhteisseminaarista

Maiju Lassilan saliin oli vaivautunut puolisen sataa keskikarjalaista valtuutettua ja virkamiestä kuulemaan Sote-asian tämän päivän tilannetta. Joukossa voi olla kriittisestikin asiaan suhtautuvaa, mutta eivätpä he enää näytä jaksavan innostua koko jutusta.
Päivä meni kuunnellessa peruspalveluohjelman esittelyä. Prosessi, kaikki pitäisi tuotteistaa, strategioita laaditaan, mittareita pitää kehittää, muotoiluja kehitetään, toimijataho, kumppanuus, resurssi, rajapinta, aktivointi, terveysresetti, viriketoiminta, kongrisoiko, budjettiraami kaikki sanat kuulin seminaarissa.
Nyt pitäisi yhdistää ne päivän aiheeseen. Näyttää, että se meikäläisen tietotasolla on lähes mahdotonta. Tyytyväisintä porukkaa näytti olevan sotessa työskentelevät ja heidän konsulttinsa, ei vähiten kunnanjohtajat. Heitähän asia eniten näyttää koskettavan.
Nyt kun olen nähnyt johtosäännöt, alustavan johtajanimikkeistön ja sen määrän sekä peruspalveluohjelman, ihmettelen entistä enemmän koska ryhdytään puhumaan palveluntarvitsijoista ja palveluista. Niistä ei seminaarissa juuri hiiskuttu.
Juhani Junnilainen toki totesi mielipiteenään, että rakenteita on ryhdyttävä purkamaan. Hänen mukaansa reilu 20 paikkaa on sopiva paikkaluku Tohmajärven terveyskeskuksen vuodesijoiksi. Nyt siellä on 40 sairaansijaa.
Kun uskalsin esittää seminaariväelle, että kysyttäisiin asiantuntijoilta, lääkäreiltä mitä mieltä he olisivat vuodeosastojen koosta ja sijaintipaikoista. Savolalla ja Tolvasellahan kummallakin on pitkäaikaisina lääkäreinä seutukunnan tuntemus asiasta. Ilmoitin muussa tapauksessa mahdollisuuden ajautumisesta Hus:in tapaiseen tilanteeseen.
Johtuiko kysyjästä vai Olli Riikosen minulle vielä tietymättömissä olevista tietäjistä, kun hän sanoi asiantuntemusta löytyvän muualtakin kuin lääkäreiltä. Jään odottamaan tätä tietoa tulevaa kannanottoani varten valtuustossa.

* * *

Samaan aikaan kun me kulutimme penkkejä Maiju Lassila salissa oli Helsinkiin Finlandia-taloon kokoontunut 400 terveyshuollon tekijää pohtimaan terveyshuollon rakenteiden väistämättömiä muutoksia.
Sitran järjestämään tilaisuuteen oli kutsuttu alustajaksi professori Michael E. Poster Havard Busines Schoolista. Hän alustuksessaan asetti muutoksien tavoitteeksi mahdollisimman suuren arvon tuottamisen potilaalle.
Lähtökohta muutokseen näyttää jopa Sitran muutoshakuisuudessa olevan potilaan etu. Samaa korostivat muutkin tilaisuuden alustajat.
Meillä ykkösasia toistaiseksi näyttää olevan hallinto ja raha. Potilas odottaa kiltisti vuoroaan. No, eihän heitä ollutkaan Maiju Lassila-salissa.
Enemmän Finlandia-talon tilaisuudesta voi lukea Sitran sivuilta ko. asiasta.

1 kommentti:

Erkki Jormanainen kirjoitti...

Kiteen demarit ovat olleet Soten hiljaista takuuväkeä, Lahtelaa ehkä lukuunottamatta. Siitäkö johtunee, että eivät ole saaneet entiseen tapaan ehdokkaita vaaleihin. Mielenkiintoista, saavatko ääniä.