maanantai 6. lokakuuta 2008

Kunnanhallitus Hellin johtosäännöistä

Sosiaali- ja terveyspalvelukeskus Helli-liikelaitoksen johtosääntö oli lausunnolla Tohmajärven kunnanhallituksessa.
Ensiksi on huomioitava, että kysymyksessä oli kunnan ulkopuolisen organisaation laatima johtosääntöluonnos, jolla pyritään ohjaamaan itsenäiselle Kiteen kaupungille luovutettua palvelutoimintaa, Helli-liikelaitosta. Kysymyksessä oli lausunnon antaminen.
On muistettava, että kolme kuntaa on antanut kuntalain mukaisesti palvelujen tuottamisen Kiteen kaupungin hallinnoimalle Helli-liikelaitokselle. (valituksiin ei ole vielä tullut vastauksia) Palveluja hallinnoi siis Kiteen kaupunki omilla hallintosäännöillään. Niihin ei enää muilla kunnilla liene nokan koputtamista. Voi tietenkin yrittää, mutta mukana rimpuilu vie sellaiseen hallintohetteeseen, josta ei ainakaan hyvää seuraa.
Tätä taustaa vasten demarien hallitusryhmä antoi oman lausuntonsa johtosäännöstä. Katsoimme, että se aika jolloin sääntöihin olisi pitänyt vaikuttaa oli aika ennen sote-sopimusta. Mielipiteemme esitimme vastaesityksen muodossa, koska tiedämme, ettei se suullisesti esitettynä olisi tullut muuten kuntalaisten tietoon.
Vastuu Helli-liikelaitoksen hallinnosta on siis Kiteellä ja kiteeläisillä luottamushenkilöillä. Heidän pitää asiat hoitaa parhaaksi katsomallaan tavalla.
Tohmajärven demarien mielipidelausunto on enemmän toteamus nykytilanteesta kuin pyrkimys vaikuttaa naapurikunnan asioiden hoitoon.
Hävisimme tietenkin esityksemme, jonka pyysimme liitteeksi kunnanjohtajan päätösehdotukseen Esittelijän päätösehdotus 5 ääntä. Demareiden ehdotus 3 ääntä ja yksi tyhjä.
Vastaesityksemme on liitteenä yllä blogissani. Siitä voi todeta mitä demarit ovat esittäneet.
Kunnallista demokratiaa eniten loukkaavana pidän kunnanjohtaja Olli Riikosen muutosehdotusta, jolla hän poistaisi luottamushenkilöiden läsnäolonkin Hellin-johtokunnan kokouksista. Kokouksissa olisi johtosäännön perusteella läsnäolo vain virkamiehillä. Riikosen muutosehdotus on samanlainen mielipide kuin kenen hyvänsä ulkopuolisen, joka yrittää enää vaikuttaa Kiteen hallinnoimaan Helliin. Tohmajärveläiset keskustalaiset hallituksen jäsenet yhtä lukuun ottamatta kannattivat luottamushenkilöiden poistamista Hellin johtokunnasta.
Herätkää kiteeläiset luottamushenkilöt.
Nyt on kysymys virkamiesvallan ja luottamushenkilöaseman keskeisestä vallankäytöstä.

Ei kommentteja: