keskiviikko 29. lokakuuta 2008

Mitä voi sanoa mielipidetiedustelusta

Mielipidetiedustelu, mikäli minä yhtään ymmärrän tapahtumista, lähti kunnanjohtaja Riikosen aloitteesta. Demareiden ym. kansanäänestysaloitteen hän oli aikaisemmin juuri tyrmännyt tarpeettomana. Hän kieltäytyi silloin myös kirjoittamasta nimeään aloitetta puoltavaan kuntalaisadressiin. Se demokratian käyttötavarasta Tohmajärvellä.
Tohmajärvellä käytti äänioikeuttaan 2632 henkilöä. Mikä on vähän yli puolet äänioikeutetuista.
Äänestäneistä melko tarkalleen puolet eli 1342 vastasi mielipidetiedusteluun. Näiden joukossa olivat myös he, jotka ilmoittivat, etteivät ota kantaa.

Äänestäneistä siis puolet käveli mielipidetiedustelun ohi jättämättä merkkiään mielipiteestään. Mitä näiden ohi kävelijöiden käyttäytymisestä voi päätellä?

Ainakin sen, ettei mielipidetiedustelua voi pitää perusteluna mihinkään. Ei kunnan itsenäisenä pysymiseen, ei kuntaliitoksiin tai siihen mihin suuntaan Tohmajärven pitäisi kallistua, jos kaatumaan ryhdytään.

Ohikävelijät käytöksellään osoittivat, että ennen mielipidettään heillä täytyy olla faktoja muutokseen tai ennallaan pysymisen taustatiedoista. Niitä tietoja peräsi myös demariryhmä liitettäväksi mielipidekyselyyn. Keskustan puolelta pidettiin tietoja tarpeettomana.
Jos kunnan veroäyriä nostetaan, hintoja korotetaan ja palveluja supistetaan, niin pelkäänpä pahoin, että perusteeksi esitetään mielipidetiedustelun tulosta. Mielestäni mielipidetiedustelun tulos ei anna avointa valtakirjaa kunnantaloudenhoitoon ohittamalla kuntalaisen tarpeet ja todelliset mielipiteet.
Tarkkailkaahan uudet valtuutetut mitä kunnassa tapahtuu. Uskon siinä riittävän puuhaa muutamaksi kokoukseksi. Ennen kuin lupaustenne mukaisesti panette kunnan asiat kuntoon.

1 kommentti:

Esa A. Luukkainen kirjoitti...

Tällä asetelmalla laaditulla mielipidetiedustelulla on juuri se arvo kuin asetelman luotettavuus määrittää. Kyselyä avattaessa voisi kommenteista löytyä enemmänkin informaatiota. Vaihtoehtoon "en ota kantaa" on varmaan laskettu kommentoidutkin vastaukset. Toisin sanoen luulen, että vastaukset on kategorisoitu "raa´alla kädellä" ja siten sivuutettu olennaiset signaalit. Mikä lienee ihan loogista, aiempaan verraten.
Perusteluna voi olla esimerkiksi "ettei kaikkea jaksa lukea", tms. Tai "ikävät kommentit ovat tosi tyhmiä" ;)