tiistai 30. syyskuuta 2008

Alkoiko terkkarin vuodeosaston alasajo?

Kukaan ei tiedä mitään. Kuitenkin arkkitehtitoimisto on saanut toimeksiannon terveyskeskuksen vuodeosaston saneerauksesta. Suunnittelu on meneillään mutta kenen toimeksiannosta, kyseltiin eilen naamat ällistyksissä valtuustossa.
Puhuttiin, että terveyskeskuksen vuodepaikat vähenevät 40:stä 23:een. Joka toinen huone otetaan WC ja saniteettitiloiksi.
Yritin tänään jäljittää mitä ollaan tekemässä. Käväsin muutaman virkamiehen luona. Ei sieltä tietoa herunut. Joku sanoi, että toimeksianto on tullut kunnanhallitukselta.
Nähtävästi jotkut eivät meikäläistä noteeraa hallituksen jäseneksi. Minä nimittäin en ole ollut semmoisessa kokouksessa, jossa tuommoiset päätökset on tehty. En hallituksessa enkä valtuustossa.
Välipuheista sain sellaisen käsityksen, että saneerauksessa ovat olleet jo soten näpit. Sieltä olisi viestitetty, ettei terkkarille pitäisi tehdä mitään, ennen kuin Kiteellä on saatu pasmat parempaan järjestykseen.
No, tämä on tohmajärveläistä päätöksentekoa nykyisin. Tarvitaan kaksi henkilöä; kunnanhallituksen puheenjohtaja ja kunnanjohtaja niin hommat lähtevät luistamaan. Kannatusta asialle löytyy. Niin, ja viulut maksaa verovelvollinen.
* * *
Taustalla ovat Värtsilän kuntaliitoksen yhteydessä saadut korvamerkityt n. 1,5 milj. euroa.
Ministeriön ohjeistuksen mukaan ne tulee käyttää puoliksi vanhainkodin saneeraukseen ja toinen puolikas terveyskeskuksen laajennukseen.
Eurot tulee käyttää kyseisiin kohteisiin ja aikaa on ensivuoden loppuun. Jos homma ei hoidu, on pelättävissä ministeriön vaativan eurot takaisin. Yksi vaihtoehto on, että ministeriöltä pyydetään, että rahojen käyttökohdetta voitaisiin muuttaa. Tätäkään ei ole saatu kunnassa aikaiseksi. Yksi asiaa koskeva ministeriöön osoitettu kirje oli taannoin hallituksen esityslistalla, mutta kunnanjohtaja veti sen pois käsittelystä.
Ongelmaa lisää sekin pikkuseikka, että eurot on ajat sitten käytetty kunnan muiden menojen hoitoon.
Pahinta on jos toimitaan niin taitamattomasti, että rahat joudutaan palauttamaan valtiolle. Olisi otettava velkaa ja mitään ei jäisi Tohmajärvelle rahoista. Ei edes sitä hyötyä mitä rakentamisesta, vaikka vähän turhasta, on hyötyä työllisyysasiana.
* * *
Tapahtumat terveyskeskuksessa ennakoivat mitä tuleman pitää, kun terveyspalveluja ryhdytään hoitamaan liiketaloudellisin periaattein.
Tohmajärvellä ollaan ajamassa alas vanhainkotia. Vuodeosastoa supistetaan rajusti ja siellä hoidetaan vain sairaalahoitoa vaativia potilaita. Jos niitäkään nykymenolla kuin ylimenoajan.
Vanhuksien sijoituspaikoiksi jäävät kodit ja tehostetun asumisen yksiköt Kotipihan tiloissa, joita ei kunta omista.
Jos joku uskoo näillä paikoilla pärjättävän, ei ole käynyt vanhainkodilla. Siellä ei ole nykymittapuun mukaan sairaita, mutta tuskin järkevä ihminen uskoo heidän tulevan toimeen tehostetun palvelun asumisyhteisössä.
Valtuutettujen tahdosta tähän on tultu. Ne, ketkä ovat äänillään tämän saaneet aikaan ovat varmoja siitä, etteivät kyseisiä palveluja itse tarvitse koskaan. Heillä on nyt rahaa, mutta vanha sanonta kuuluu:"Niin syvään et sylkäse, ettei se sieltä voisi takaisin nousta."
* * *
Valtuutettu Esko Kuosmanen näytti piirtoheittimellä miten terveyskeskusten vuodeosastolle odotusajat keskussairaalasta jakautuvat Kiteellä ja Tohmajärvellä tiettynä samana ajankohtana.
Kiteellä oli 268 odotuspäivää (sakkopäivä a/500euroa/vrk.)
Tohmajärvellä 22 odotuspäivää.
Kuosmanen kysymyksen omaisesti toi esiin, että odotus keskussairaalasta omalle terveyskeskuksen vuodeosastolle tapahtuu liian usein keskussairaalan käytävällä.
Mietipä sitä, jos joudut keskussairaalan käytävälle makaamaan oman valtuuttamasi luottamushenkilön toimesta ja tahdosta. Virkamies ei näistä joudu vastuuseen.

Ei kommentteja: