tiistai 7. lokakuuta 2008

Avoin kirje kyselijöille

Ensiksi on kiitettävä Sirpa Suomalaista maanantain Karjalaisen alakerta kirjoituksesta. Asiallinen, oikeisiin asiakohtiin kiihkoton kirjoitus Sotesta alkaa olla harvinaista. Oma pulssinikin on noussut asian tiimoilta viime aikoina.
Sirpa olisi voinut kirjoittaa juttunsa aikaisemmin. Sillä olisi varmasti ollut vaikutusta sellaisiin päättäjiin, joilla ei riitä aikaa ja harrastusta tutustua kokousmateriaaleihin. Sellaisiin, jotka mieluimmin menevät massan mukana mihin viedään.
Yhteen kohtaan kirjoituksessa haluaisin pukinsorkkani. Sosiaali- ja terveystoimen yhdistämiseen liittyvät ongelmakohdat ja kuumat kysymykset eivät ole ratkottu luottamushenkilöiden suljetuissa seminaareissa tai iltakouluissa.
Luottamushenkilötapaamisiin, olivatpa ne minkä nimisiä tahansa, on tuotu konsultin ja virkamiesten valmiiksi sopimat ratkaisut. Eniten ratkaisujen takana on ollut seutuvaliokunta eli kunnanjohtajat.
Kuntayhtymän johtava lääkäri Martti Tolvanen on tiistain Karjalaisessa jo viikon työrupeaman jälkeen lausunut huolestumisensa terveyshuollon asemasta Keski-Karjalassa. Josko hänen puhettaan kuunneltaisiin herkemmällä korvalla.
* * *
Sitten yhteinen osuus niille Tohmajärven terveys- ja vanhuspalvelussa työskenteleville kuin heidän asiakkailleen, jotka ovat puoleeni kääntyneet puheluin ja henkilökohtaisin tapaamisin.
Oikeastaan olen tällä palstalla tyhjentänyt julkisuuteen kaikki sen minkä yhteisten asioiden nykytilasta tiedän. Voi olla, että kirjoitukseni ei ole riittävän selvää. Monimutkaisia asioita ei oikeastaan voi mielivaltaisesti oikoa.
Muutama lyhyt vastaus, joita on kysytty:

1. Tohmajärven kunnanvaltuusto on äänestyspäätöksellä liittynyt sote:en. (asiasta on tehty valitus hallinto-oikeuteen, mutta en usko sen muuttavan lopputulosta)

2. Terveyskeskuksen vuodeosastoa ollaan supistamassa 40 paikkaisesta 23 paikkaiseksi. Arkkitehtitoimisto on jo työssä.

3. Vanhainkotia ollaan lopettamassa Kirkkotien varresta.

4. Vanhusten hoitopaikat keskittyvät tulevaisuudessa vain Kotipihan tehostetun palvelun yksikköön ja kotihoitoon. Terveyskeskuksen vuodepaikat ovat varattu sairaiden hoitoon.

Kohtien 2, 3, ja 4 päätöksiä en ole luottamushenkilönä ollut tekemässä. Kohtien tiedot olen saanut kunnanjohtaja Riikoselta kysyessäni niistä.

Enempää en tässä vaiheessa asioista tiedä, vaikka haluja olisikin. Kysykää kunnanjohtajalta tai omalta luottamushenkilöltänne. Sellaisia pitäisi olla työssä terveyskeskuksessakin.

Ei kommentteja: