tiistai 14. lokakuuta 2008

Kohta käydään vaaliuurnilla

Pian nähdään onko kansan käsi karttuisa vai kärttyisä. On ennakkoon turha lähteä ennustamaan miten voimasuhteet luottamushenkilöpaikoissa Tohmajärvellä muuttuvat vai muuttuvatko mitenkään.
Vaalit ovat siitä hyvät, ettei niiden tuloksesta tarvitse valittaa. Äänestäjät päättävät miten kunnan asioita tulevat neljä vuotta hoidetaan. Omaan iltarukoukseeni loppuun olen lisännyt kohdan: "Herra huolehdi siitä, ettei mikään puolue saa valtuustoon yksinkertaista enemmistöä."
Valtaa tavoitellaan, mutta jos muutaman paikan enemmistöllä siirretään sivuun päätöksenteosta lähes puolet äänestäjäkunnasta, se ei ole demokratian tavoite. Näin Tohmajärvellä on tapahtunut viimeisimmän vaalituloksen jälkeen.
Oikeassa demokratiassa enemmistö huolehtii myös vähemmistön tarpeista. Ei siirrä heitä ja heidän ajamiaan asioita sivuun.
* * *
Vaalituloksen merkittävyys korostuu, jos äänestysprosentti saadaan nousemaan riittävän korkeaksi. Se antaa pohjaa tehtäville päätöksille.
Monet purnaavat, ettei äänestyksessä ole mitään järkeä, kun mikään ei muutu. Purnauksella ei ole perusteita. Jos äänestäjät tahtovat muutosta, on ainoa keino sen saavuttamiseksi äänestää muutoksen puolesta. Vaihtoehtoja nykyiseen on olemassa.
Alhainen äänestysinnokkuus poikii sen ryhmän laariin, joka saa ehkäpä vähäisetkin kannattajansa vaaliuurnille. Silloin kansanvaltainen demokratia yhteiskunnassa ei toteudu.
* * *
Vaalitulokseen vaikuttavat monet seikat. Monet sanovat vaalikampanjan onnistumisella olevan ratkaisevaa merkitystä. Ehkä suurissa kaupungeissa niin saattaa ollakin.
Pienissä kunnissa luulen kuitenkin henkilökohtaisilla ominaisuuksilla ja persoonakohtaisella tunnettavuudella olevan merkitystä. Luulen kuitenkin, että senkin ylittää vielä ns. "oman kylän edustajaa äänestäminen."
Viime mainitulla on aikaisemmin ollut merkittävääkin vaikutusta kylän elämään. On saatu oma edustaja maalikylille pitämään huolta esim. tie ym vastaavista asioista. Nykyisin kyläkohtaisia asioita ei taida olla montakaan enää hoidettavaksi.
* * *
Äänestäjä tietää kenelle hän kannatuksensa antaa. On lapsellista opettaa enää äänestäjää käyttäytymään vaalikopissa.
Tärkeintä on mennä ja suorittaa kansalaisoikeuksista ehkä tärkein; äänestäminen. Jos ei oman itsensä vaatien asioiden takia, niin naapurin asioiden takia. Se on yhteisvastuuta, jota ilman yhteiskunta ei voi hyvin.
Lähden tästä äänestämään.

Ei kommentteja: