maanantai 20. lokakuuta 2008

Veron korotukset puhutti hallitusta

Kunnanjohtaja ja talous-ja hallintojohtaja olivat valmistelleet päätösehdotuksen, joka hyväksytyksi tullessaan tulisi nostamaan tohmajärveläisten veroprosentin 19,50:stä 20,50:teen %.
Demareiden puolella ei oltu veronkorotuksen määrään, ajankohtaan ja vaikuttavuuteen tyytyväisiä. Lauri Heinonen teki vastaesityksen, jossa esitettiin pysymistä entisessä eli 19,50 %:ssa. Veijo Tuunanen kannatti muutosesitystä.
Sanomattakin on selvää, että vastaesitys viritti keskustelun. Jakautuma oli keskusta ja virkamiehet päätösehdotuksen puolesta ja demarit oman vastaesityksensä puolella.
En ryhdy tässä koko keskustelua referoimaan. Demarit näkivät, ettei yhden prosentin korotuksella ole juuri merkitystä kunnan talouden kuntoon saattamisessa. Korotuksesta voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä. Olisi tiedettävä jo tässä yhteydessä mitä muita toimenpiteitä halutaan toteuttaa budjetin yhteydessä.
Demarit eivät pitäneet hyvänä sitä, että heidän lukuisat valtuutetun aloitteet, jotka tähtäsivät nimenomaan talouden kuntoon saattamiseen oli tylysti tyrmätty niin hallituksessa kuin valtuustossakin. Niiden yhteydessä oli kerta toisen jälkeen mm. kunnanjohtajan taholta sanottu, että 10,5 milj.euroa on pikku raha kuntataloudessa.
Nyt veronkorotuksella mahdollisesti saatava alle 500000 euroa oli noussut tärkeäksi.
* * *
Demarit korostivat talousasioiden tuovan turhan kylmää kyytiä kuntalaisille. Ollaanhan nyt lakkauttamassa vanhainkotia, supistamassa terveyskeskuksen vuodeosastoa 40 paikkaisesta 23 paikkaiseksi. Tilalle ei ole varattu kuin 14 tehostetun asumispaikkaa kotipihan remontoidusta osasta.
Koulujen lukumäärään ollaan puuttumassa heti ensivuoden alusta. Kokouksessa selvisi, että Karjalaisessa ollut hallituksen puheenjohtajan ilmoitus siitä, että kouluverkkoon puututtaisiin vasta tulevan valtuustokauden lopulla, ei kokouksessa enää näyttänyt pitävän paikkaansa.
Väitteeseen siitä, että Demarit lipsuisivat tasapainoitussuunnitelmasta, he vastasivat, että kysymys on enemmänkin siitä, että heidän mielestään tasapainottaminen vaatii kovempia lääkkeitä kuin mitä tässä vaiheessa on haluttu tuoda esiin.
Lisäksi he korostivat sitä, että kunnantalouden kuntoon saattamisessa luvattiin kaikki asiakohdat erikseen tuoda päätettäväksi. Se vaatii sitä, että kaikki asiaan vaikuttavat tekijät ovat kaikki myös ennakkoon tiedossa.
Veroprosentista äänestettiin. Entisen puolesta äänestivät:Seija Partanen, Lauri Heinonen ja Veijo Tuunanen. Korotuksen puolesta antoivat äänensä: Tuomo Eronen, Reino Löppönen, Arto Salminen, Leena Väistö, Teuvo Karjalainen ja Juha Varonen. Veroprosentti menee valtuuston päätettäväksi.
* * *
Helli-liikelaitoksen johtosääntö oli jo toisen kerran esityslistalla. Tällä kertaa tiedoksi asiana. Epäilen, että ei varmasti viimeistä kertaa.
Johtosääntö on tärkeä ohjesääntö liikelaitoksen tulevalle toiminnalle. Nyt tehdyt muutokset eivät ainakaan allekirjoittaneessa herättäneet luottamusta. Tuhrua se oli, eikä varsinaista tarvittavaa merkitystä muutokseen niistä löytynyt.
Tohmajärvi on luovuttanut terveys-ja vanhuspalvelujen tuottamisen Kiteen kaupungille. Kiteen toimii oman hallintosääntönsä mukaan, eikä meillä enää siihen ole muuta vaikuttamista kuin seurata katseella miten Kitee palveluja tuottaa. Epäilen kylmää kyytiä siltäkin suunnalta.
Vahinko kun valtuustokausi on lopullaan. Olisi mukava nähdä miten sotea pulloon ajaneet suhtautuvat himmelihärveliinsä, jonka ovat punoneet. Tapahtuuko sotessakin kolmesti kieltäminen. Juudasko se kielsi opettajansa. Va mitenkä se oli.
PS. Tätä kirjoittaessa on sähköt olleet poikki useamman kerran. Tekstiä on hävinnyt ja uusi ei aina ole yhtä hyvää kuin vanha. Sorry.

Ei kommentteja: