lauantai 11. lokakuuta 2008

Ihmeellistä vatkaamista

Mistä kummasta vaalien alla tuli vakuuttelun pakko, että kunta pitää pysyä itsenäisenä. Minä en ainakaan näe mitään perustetta uhalle kunnan itsenäisyydestä.
Henkilökohtaisesti olen ollut neljässä aloitteessa mukana, joissa olisi haluttu selvittää, onko mahdollisesti muita vaihtoehtoja puitelain velvoitteiden täyttämiseksi. Yhtään kuntaliitosesitystä en ole havainnut, lukuun ottamatta Rääkkylän ja Kiteen karille jysähtänyttä haparointia yhteen.
Mielestäni kunnan pysymiseen itsenäisenä halutaan vahvistusta ja perusteita tulevaa budjettia varten. Verot tulevat nousemaan tulevalla vaalikaudella ainakin kahteen kertaan. Palvelumaksut nousevat n. 3 %. Lisäksi palveluja tullaan supistamaan. Mitkä palvelut meiltä poistaa Helli-liikelaitos, on tietymättömissä.
Kun kunnallisvaaliehdokas lupaa pitää kunnan itsenäisenä, hän valituksi tulleena saa avoimen valtakirjan verojen ja maksujen nostoon. Myöskään palvelujen poistosta paikkakunnalta ei hän ole vastuussa. Tärkeintä on kunnan pysyminen itsenäisenä. Näinhän hän lupasi.
Merkillistä on kysyä kuntalaisilta, haluavatko he kunnan pysyvän itsenäisenä. Eikö rehellisempää olisi kysyä haluaako kuntalainen selvityttää vaihtoehtoja palvelujen tuottamistapojen ja kuntamuotojen kesken.
Viime mainittu olisikin ollut juuri sama, joita selvityspyyntöjä enemmistö muutama kuukausi sitten kiihkeästi vastusti.
Minä en tule vastaamaan mielipidekyselyyn, joka suoritetaan vaalien yhteydessä. En pidä siitä, että minua tieten tahtoen pilkataan. On kuntalaisen aliarvioimista, että häneltä kysytään mielipidettä lopputulokseen, jonka valintaan ei anneta mitään vaihtoehtotietoja esim. kustannusvaikutuksista.
* * *
Edellä olevasta johtuen annan mielipiteeni julkisesti tässä tiedoksi:
Olen itsenäisen kunnan kannattaja. Siitä huolimatta katson, että kuntalaiselle on tärkeintä kunnan tarjoamat palvelut, ei itseisarvona itsenäinen kunta. Tähän samaan päätelmään ovat tulleet kuntalaiset niissä n. sadassa kunnassa, joissa toteutetaan kuntaliitokset.
Tulen vastaisuudessakin puhumaan selvitysten ja kustannusten vertailun puolesta Tohmajärvellä, riippumatta siitä tulenko valituksi valtuutetuksi vai en.
Yhtä tärkeää, kun selvitykset on suoritettu, että kuntalaisille selvitetään mitä vaihtoehtoja on käsitelty ja mitä vaihtoehtoja tarjotaan kuntalaisen päätettäväksi.
Ilman taustoja, tarkoitusta, vaihtoehtoja ja kustannusten hintaa ei ole reilua kysyä kuntalaiselta mielipidettä kunnan itsenäisyydestä. Eivät he ole lapsia.

Ei kommentteja: