perjantai 24. lokakuuta 2008

Näinhän se menee

Lääkärit saivat torjuntavoiton Sote:n tulevassa hallintohierarkiassa. Torjuntavoiton siksi, että lääkärien asema hoitotyön todellisina vastuuhenkilöinä olisi pitänyt olla itsestään selvyys myös kunnanjohtajille, jotka johtosääntöjä ovat väsänneet.
Nyt johtava lääkärit ovat nostettu tasariviin hallintobyrokraattien rinnalle. Korjaus tapahtui vasta lääkärien erouhkauksen jälkeen. Tämä ei tiedä hyvää liikelaitosyritelmälle, kun alku jo takkuaa.
Samaa vaikeutta tietää puheet tulevan liikelaitoksen lääkäripalvelujen yksityistämisestä. Keski-Karjalan terveyskuntayhtymässä yksityistäminen olisi ollutkin vaikeaa. Liikelaitoksen aloittaessa toimintansa se voi ymmärtääkseni kykyisten tiedossa olevien johtosääntöjen mukaan saada vapaat kädet toimintojen yksityistämiseenkin.
Katsotaan ja odotellaan. Kyllä kirjoittamista sote:sta tulee riittämään.
* * *
Mutta missä luuraa mielipiteillään kaupungin johtaja Kirsi Hämäläinen. Koti-Karjalan neljän palstan juttuun oli mielipiteensä antaneet johtava lääkäri Martti Tolvanen ja Tohmajärven kunnanjohtaja Olli Riikonen.
Kirsi Hämäläinen on kuitenkin se henkilö, jonka kautta ja mielipiteillä liikelaitoksen toiminta ja henkilövalinnat hoiduvat. Hän esittelee asiat kaupungin hallitukselle ja tällaisissa asioissa jos missä esittelijän mielipiteillä on vaikutusta.
Olisi mielenkiintoista etukäteen tietää millaisilla ajatuksilla suurin vallankäyttäjä aikoo liikelaitoslaivaansa ohjailla. Jos mitään ei kuulu, tulee mieleen, että edetään tuulen armoilla malliin: "Minne tuuli meitä kuljettaa."
* * *
Kuntavaalit ovat huomenna. Eilen minulta kysyttiin montako ääntä uskot vaaleissa saavasi?
On sen verran noita kokemuksen vuosia takana, että tiedän, ettei uskon varassa vaaleissa eletä jos on ehdokkaana. Ehdokas tarjoutuu luottamushenkilönä tekemään työtä äänestäjänsä puolesta. Työ näkyy menneissä luottamushenkilövuosissa tai sitten ei näy.
Jos äänestäjä näkee tehdyn työn hyväksyttävänä hän antaa äänensä. Jos ei näe, hän jättää äänestämättä. Silloin äänestäjä uskoo johonkin toiseen henkilöön ja äänestää häntä. Äänestäjä voi olla siis hän, joka voi perustaa äänestyskäyttäytymisensä tietoon tai uskoon.
Ehdokas on työhön pyrkijä.
Niin montako ääntä saan? Tiedän, että se häippäsee äänikuninkaan ja putoajan välillä. Luulen saman "roknoosin" pätevän monen muunkin äänimääräennusteeseen.
Ennakkoon ei ole syytä repastella mihinkään suuntaan. Yllätyksille on annettava sijaa, kun kuntalainen käyttää valtaansa. Tärkeintä on, että mahdollisimman moni vaivautuisi äänestämään. Ilman äänestäjän antamaa tukea demokratia Suomessakin katoaa hallintomuotona.

2 kommenttia:

Esa A. Luukkainen kirjoitti...

Yllätyksiltä ei varmaan vältytä tälläkään vaalikerralla, mutta muutokset ovat todella pieniä, kuten kuntatutkija Tikkala sanoi: vain kerran hänen 30-vuotisella urallaan on esimerkiksi kunnan hallinnon puheenjohtajistoon tullut vaihdos vaalien kautta. Se kertoo jo paljon. Tuunanen menee läpi, se nyt lienee varmaa. Mutta muista muutoksen airueista en ole varma. Onko edes heitä?!

Jarkko Tuunanen kirjoitti...

Mielenkiinnolla täältä syvemmältä savosta Tohmajärven asioita, kulkua olen seurannut, SOTEa ja muuta. Ulkoa kun katsoo, ihmeen vähän keskustelua tärkeästä asiasta kuitenkin syntyy tai ehkä olen liian kaukana sen huomaamaan. Asiat muuttuu, mikä on hyvä, suunnalla on kuitenkin väliä. Tässä hetkessä tärkeää lienee, että tuota tietynlaista suoraselkäisyyttä aj näitä "paistin" pöydälle nostajia valtuustossa olisi. Tsemppiä huomiseen koitokseen.