maanantai 27. lokakuuta 2008

Kunnia meni, mutta maine kasvaa

Otsikko on entisen tytön, jonka hän loihe lausumaan juhannustansseista tullessaan. Samaa voisin sanoa minäkin vaalituloksesta. Mutta en sano.
Äänimäärä puolittui entisistä vaaleista. Mutta lukijamäärä blogilla lähes neli kertaistui.
Viime mainitusta olen iloinen. Tietenkin lukijat on saatava pysymään palstalla. Sitä ainakin yritän.
Vaatimattomana en viitsi päivittäistä palstalla kävijämäärää paljastaa. Sen voin sanoa, että kunnan johtavat virkamiehet eivät kuulema palstallani käy.
Kiitos nyt niille, jotka jaksavat palstaani lukea, vaikka suuren päättäjän aseman menetinkin.
* * *
Eilen oli kunnanvaltuustossa päätettävänä tuleva veroprosentti. Kunnanjohtaja keskustan tukemana esitti yhden prosenttiyksikön korotusta. Kunnanhallituksessa istuvat Heinonen ja Tuunanen olivat entisen prosentin puolesta. Perusteluina se, että ennen veronmääräämistä pitäisi olla tiedossa myös säästö- ja supistuskohteet.
Välistä veti Hakkarainen, jota tukivat Haaranen ja Ehrukainen. He olivat 0,5 korotuksen puolella.
Tarpeettoman hortuilun ja äänestysten jälkeen tuli yhden prosenttiyksikön korotus. Niin kuin kunnanjohtaja ja keskusta olivat ennakkoon päättäneet. Oliko demareiden hapuilu sitä kuuluisaa politikointia. Ääniharava Vuokko Väistö ei hapuilussa ollut mukana.
* * *
Myöhännäisherännäisasiana oli käsittelyssä "armonanomus" ministeriölle korvamerkittyjen investointirahojen käyttötarkoituksen muutoksesta. Mielestäni tämänkin asia neljä vuotta myöhässä. Sanoisin tarkoituksenmukaisuus syistä.
Investointirahasoppaan ovat sote-suunnittelijat pistäneet lusikkansa. Heille ilmeisesti olisi mukavaa, jos Tohmajärven terveyskeskus purettaisiin. Se tietäisi helpotusta siirtää vuodeosasto Kiteelle.
Perustelen mielipidettäni Hollolan seudun vastaavalla Oiva-liikelaitos mallilla. Siellä viiden kunnan liikelaitoksen ainoa positiivinen muutos on sikäläisen kunnanjohtajan mukaan saatu siitä, kun on perustettu yksi yhteinen terveyskeskus.
Tarpeeton äänestys saatiin aikaan tästäkin. Äänestyksessä saatiin selväksi pitääkö yksi lause hakemuksesta, joka koski yhden vuoden lisäaikaa, poistaa vai ei. Valtuutetut olivat sitä mieltä, että lause saa jäädä. Neljä katsoi viisaammaksi olla irti äänestyksestä.
Omana mielipiteenäni sanon, ettei kunnanjohtaja Riikonen ole sanonut omaa tarkoitustaan terveyskeskuksen tulevasta kohtalosta. Häneltä olen sitä vuosien varrella tarpeeksi monta kertaa kysynyt. Vuosia sitten olen demareiden puolesta yhden kirjallisen esityksen terveyskeskuksen laajennuksesta tehnyt. Investointirahahan on osoitettu terveyskeskuksen laajennukseen. Nyt terveyskeskusta vuodeosastopaikkojen osalta ollaan supistamassa puoleen.
Kuvaavaa on, ettei valtuustolta, jolle päätöksenteko tässäkin asiassa kuuluu, ole kysytty mielipidettä muutokseen. Saati, että olisi tehty asiasta päätöstä. On vain puheltu. Se näyttää olevan asioiden hoitamiseen maantapa Tohmajärvellä.
* * *
Piristävää sanailua valtuuston kokouksessa syntyi, kun valtuutettu Matti Kuittinen opasti valtuuston puheenjohtaja Vuokko Väistöä istumasuunnasta. Matin mielestä Vuokko ei katso näyttötaululle, jolle talouslukuja heijastetaan.
Silmin nähden puheenjohtaja Väistö ei tykännyt opastuksesta. Hän ilmoitti tutustuneensa lukuihin ennakkoon ja ilmoitti toimivansa kokouksen puheenjohtajana äänestäjiensä valitsemana ja toimivansa siinä tehtävässä parhaan kykynsä mukaan.
Myöhemmin, kun Matti vei joitain papereita kesken kokouksen kunnanjohtajalle näpäytti Väistö sanomalla jotensakin näin: "Täällä näytetään käytettävän välillä kirjepostia. No, se suotakoon."


Ei kommentteja: