Leila Luukkaisesta on tullut demokratian oppienkeli sote-asian tiimoilta. Viimeksi hän ohjasi tohmajärveläisiä UutisAlasin lehdessä. Tohmajärven "uria aukovaa demokratiakäsitystä" hän piti liian radikaalina otettavaksi käyttöön.
Oliko toimittaja taas, niin kuin samaa asiaa Karjalaisessa Leilaa tulkinnut toimittaja, jättänyt jotain rivien välistä tulkittavaa pois. En tiedä. Tai voihan olla niinkin, etten vain Leilan opetuksesta osaa ottaa opikseni. Joka tapauksessa hänen "sanomansa" oli sekava.
En saanut tolkkua mitä Leila tarkoitti "uria aukovalla demokratiakäsityksellä", jota hänen mukaansa on havaittavissa Tohmajärvellä. En myöskään sitä oppia ja ohjetta, että on pitäydyttävä vanhakantaisessa demokratiakäsityksessä. "Eli enemmistön päätös on porukan päätös".
Jokainen tulkoon autuaaksi uskossaan.
* * *
Omana opittuna asiana yllä olevaan demokratiakäsityskeskusteluun voin lyhyesti todeta.
Enemmistön päätös on enemmistön päätös. Se ei ole edes porukan päätös.
Tälläinenkin päätös voi tulla demokraattiseksi, jos se täyttää sille asetetut reunaehdot. Ennen päätöstä on kuultu vähemmistöä. Sen kohtuudella esittämät vaatimukset otetaan huomioon päätöstä tehdessä.
Demokratia toteutuu vain päätöksissä, jossa enemmistö huomioi vähemmistön mielipiteet, vaikka tekeekin sitten päätöksen enemmistöönsä nojautuen.
* * *
Ennen uutta opetusta demokratian toteutuksesta Tohmajärvellä, soisi seutuvaltuuston puheenjohtajan syventyvän oman seutuvaltuustonsa toimivaltaan. Olisiko siinä entraamisen varaa kansanvaltaisempaan suuntaan.
keskiviikko 27. helmikuuta 2008
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti