tiistai 26. helmikuuta 2008

Lehdistö/kansanäänetysaloite

Lehdistötiedote/Veijo Tuunanen; nimilistan kerääjien puolesta

Vapaa julkaistavaksi


Kunta- ja peruspalvelupuitelaki edellyttää kuntia järjestämään mm. terveys- ja vanhuspalvelut niin, että asukaspohja palvelujen järjestämiseen tulee olla vähintään 20000 asukasta.
Keski-Karjalan kohdalta se edellyttää, että yhteisten palvelujen järjestämisessä tulee olla mukana kaikki neljä kuntaa.
Tohmajärven kohdalla on käytettävissä toinenkin palvelujen järjestämissuunta, jota käytännössä muilla Keski-Karjalan kunnilla ei vaihtoehtona todellisuudessa ole. Tohmajärvi voisi järjestää halutessaan, ja Joensuun sellaisen mahdollisuuden hyväksyessä, palvelut yhdessä myös Joensuun kanssa.
Kunnanvaltuuston äänestyspäätöksellään Tohmajärvi hylkäsi ja jätti Joensuu vaihtoehdon tutkimatta. Päätöksestä on tehty kunnallisvalitus.
Lähes puolet valtuutetuista näkivät, että päätös ei huomioi kuntalaisten todellista tahtoa heitä merkittävästi koskettavassa asiassa ja siksi päättivät kerätä nimilistaan tarvittavan määrän allekirjoittajia ja sillä vaatia kansanäänestystä kumpaa suuntaa palvelujen järjestämisessä kuntalaiset pitävät mieluisempana.

Nimi listassa ei ole siis kumpaisenkaan, Kiteen tai Joensuun suunnan puolesta tai vastaan. Ainoastaan mielenilmaus siitä, että kuntalaisia pitää kuulla heitä merkittävästi koskettavassa asiassa.

Nimien keräys suoritettiin pääasiassa ovelta ovelle systeemillä. Huomio kiinnittyi kerääjillä siihen, etteivät ihmiset yleensä tienneet, ennen joskus pitkääkin selostusta, mistä oikeastaan on kysymys.
Nimi kirjoitettiin vasta selostuksen jälkeen.
Poikkeuksena kunnan palveluksessa olevat ja heidän perheittensä jäsenet. He eivät pääsääntöisesti nimeään kirjoittaneet. Eivätkä enemmistöryhmänä valtuustossa olevat. Monet edellä olevista ryhmistä suhtautuivat väheksyttävästi, ja pitivät jopa paheksuttavana nimien keräämistä.
Mainittakoon, että kunnanjohtaja kieltäytyi kirjoittamasta nimeään listaan. Seurakunnanjohtaja kirjoitti nimensä ja ilmoitti olevansa kansanvallan kannattaja. Merkittävä ero johtajien suhtautumisessa täysin epäpuoluepoliittiseen nimilistaan.

Nyt kun tarvittava määrä nimiä, yli 5% äänioikeutetuista on listassa, toimitetaan se aikanaan valtuuston käsittelyyn. Valtuusto päättää suoritetaanko kansanäänestys vai ei. Päätöksestä aikanaan näkyy, miten ja kenen ehdoilla kuntalaiva seilaa. Nimilista on yritys tuoda kuntalaisten mielipide päättäjien tietoon ja julkisuuteen.


Haja-ajatuksia nimien keräyksen tiimoilta:
Nimiä keräsi pääasiassa 4 henkilöä.
Kukin edusti kunnanvaltuustossa omaa puoluepoliittista linjaansa: Keskustaa sit. SDP sit. Vasemmistoliittoa ja Kristillisdemokraatteja. Lisäksi nimiä keräsi yksi eläkeläisjärjestön edustaja. Hajonta oli siis mahdollisimman laaja, jolla pyrimme osoittamaan, että pyrkimyksemme oli saada tietoomme kuntalaisen tahto. Ei ryhmäkurin suodattama ”oikea” tieto.

Nimien keräys oli hidasta. Eräältä kerääjältä meni kolmen paikan ja allekirjoituksen saantiin 6 tuntia ensimmäisenä päivänä. Eli kaksi tuntia / allekirjoitus.
Ihmiset halusivat kuulla ja saada tietoa asiasta, joka oli heille lähes täysin tuntematon.
Kuntalaiset pitivät asiaa erittäin tärkeänä.
Heidän tahtonaan tuli selvästi esiin, että terveys- ja vanhuspalvelut on säilytettävä ehdottomasti Tohmajärvellä. Tai ainakin mahdollisimman pitkään, olipa yhteistoiminta suunta mikä hyvänsä.

Nimien kerääjät pitivät hyvänä kokemuksena erityisesti keskusteluja heidän kanssaan, joita tulevat muutokset eniten koskevat. Heitä olivat vanhukset ja terveyspalveluja tarvitsevat.
Monet olisivat ehdottomasti halunneet keittää kahvit tai jutella muistakin asioista. Monet sanoivat, ettei heidän luonaan ole juuri johtavia virkahenkilöitä tai luottamushenkilöitä vieraillut.
Lopuksi:
Kuntalaisten edessä on merkittävin heidän elinoloihinsa vaikuttava muutos. Muutosta toteutettaessa on kuntalaisten tiedettävä miten muutokset vaikuttavat heidän elämäänsä.
Olipa muutos millainen tahansa, jo nyt on varmaa, että sen vaikutukset yltävät monen kymmenen vuoden päähän. Siksi päätöksiä ei tule tehdä pienen tämän hetken poliittisten valtasuhteiden varassa, vaan on syytä kysyä tavallisen kuntalaisen mielipidettä asiasta. Muutostarve on syntynyt kunnallisvaalien jälkeen.
Jos ja kun kansanäänestys toteutetaan, on ennen sitä järjestettävä tiedotustilaisuuksia kuntalaisille tulevista muutoksista. Myös julkinen monipuolinen keskustelu eri medioissa palvelisi tiedotusta. Nyt se puuttuu tai on typistynyt yhden totuuden keskusteluksi tarkoitushakuisuudesta johtuen.
Jos kunnan virkamiesjohto ja kunnan luottamushenkilöstössä enemmistöä edustavat henkilöt olisivat sallineet 14 valtuutetun allekirjoittaman aloitteen edetä normaalilla tavalla, edes tiedusteluasteelle, ei kansanäänestysaloitetta olisi tarvittu.Tohmajärven kunnanvaltuustolla, erityisesti se enemmistöllä, Keskustalla, on valta, mutta myös vastuu kuntalaisten tulevaisuudesta käsillä olevassa muutoksessa. On vähintäänkin toivottavaa, että he ottavat mukaan päätöksiensä taustaksi myös kuntalaisten mielipiteet ja toteuttavat kansanäänestyksen.

Ei kommentteja: