maanantai 11. helmikuuta 2008

Onko seurakuntakin sekaisin?

Tänään oli kirkkovaltuuston kokous. Osallistuin kokoukseen, kun se on ollut tapanani aina. Tällä kertaa osallitumiseeni liittyi jotain poikkeuksellista.
Jostai syystä, en saanut postissa kokouskutsua enkä kokousmateriaalia. Aina ennemmin on posti tuonut kyseiset paperit postilaatikkoon. Kesäisin asun mökilläni Järventakana, enkä kirjepostia ole kääntänyt sinne tulemaan ja kirjeet tulevat Kemien osoitteeseen. Yleensä seurakunnasta on soitolla, sähköpostilla tai muuten suusanallisesti varmistettu tiedon tulo tällaisissa asioissa perille. Nyt ei niin tapahtunut. Selvitettävää riittää, miksi nyt jäin tietoa vaille.
Kunta menettelee vastaavissa tapauksissa toisin. Joku virkailija tuo kokouskutsun ja muut paperit postilaatikkoon kotimatkallaan. Tärkeintähän on varmistaa, että kutsut tulevat perille, ei niinkään, että aina kokouskutsu tulisi määräajassa. Seurakunnasta ei tietodettu, että kokouskutsut pitää rahalla lunastaa postista.
Ettei valtuuston kokous olisi mennyt jo alkuunsa plörinäksi, katsoin viisaimmaksi poistua kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus pykälän ajaksi kokouksesta. Samoin menetteli joku toinenkin kohtalotoveri. Jos olisin jäänyt pykälän ajaksi kokoukseen olisin joutunut tekemään vastaesityksen koollekutsumistapahtuman perusteella ja laillisuudesta olisi ilmeisesti jouduttu äänestämään. Ja siitähän vasta hässäkkä olisi koussut.
Poistuminen pykälän käsittelyajaksi on kirkkovaltuuston työjärjestyksen 5 § mukainen menettely.
* * *
Kokouksessa oli lausunnolla allekirjoittaneen ja Esa Luukkaisen tekemät valitukset Mikkelin hiippakunnalle. Jääväsimme itsemme tietenkin. Nämäkin asiat menivät supsikkaasti läpi ilman puheenvuoroja.
Mutta entä sitten. Kokouksessa suoritettiin kirkolliskokouksen maallikkoedustajien vaali toimikaudeksi 1.5.2008 - 30.4.2012 sekä hiippakuntavaltuuston maallikkoedustajien vaali 1.5.2008 - 30.4.2012.
Minulla ei ollut vaalimateriaalia. Mistä syystä? Sitä en tiedä. Kukaan ei sitä minulle antanut tai kertonut miten pitäisi menetellä, että pääsisi vähällä "häpeällä".
Jotta en jäisi ihan H. Moilaseksi väsäsin nopeasti tapahtumakuvauksen, joka liitettiin vaaliasiakirjoihin. Saman kaltaisen teki Luukkainen myös.
Asia on nyt siististi ohi. Sain tällaiseen tilaisuuteen kuuluvat moitteet lopuksi, joku kuvaisi niitä haukuiksi. Koska moitteet olivat henkilööni kohdistuvia ei siihen asiaan, jota käsittelimme, en voi haukuista edes pahastua.
Selvitelkööt kokouskutsut niin valtuuston kuin kirkkoneuvostonkin osalta(ei kaikille jäsenille kutsuja) ne kenelle kuuluvat ja kuka on niistä vastuussa.
Kirkkoherra ei osallistunut valtuuston kokoukseen. Muutamaa tuntia aikaisemmin hän oli vetänyt kirkkoneuvoston kokouksen kyseisistä asioista.
Kun tiedän minkäläinen kalapaliikki taas tästä nousee. Kirjoitin tämän minkä kirjoitin. Siitä kiireestä, jonka takia ilmeisesti meneteltiin kuin meneteltiin vastatkoon ne, jotka kiireen ovat synnyttäneet. Asia käsittelyyn ja Mikkeliin toimittamiseen oli varattu aikaa alle kuusituntia.
Semmoinen tapaus tällä kertaa.

Ei kommentteja: