maanantai 25. helmikuuta 2008

Seutuvaltuustosta

Lehdistössä ja vähän muuallakin törmää ilmaisuihin; seutuvaltuusto on päättänyt sitä, seutuvaltuusto on hyväksynyt tämän j.n.e. Näyttää siltä, että valtuusto jo käyttää valtaa yli itsellisten kuntien.
Seutuvaltuuston ja seutuvaliokunnan (= kunnanjohtajien) pöytäkirjoihin on ainakin meikäläisen vaikea päästä tutustumaan.
Seutuvaltuuston 14.2.2008 pidetyn kokouksen esityslistaan olen tutustunut. Siinä mainitaan mm., että sote-hankkeen kuntarahoitus on yhteensä 110000 euroa. Mikä on hankkeen kokonaishinta, ei käy esiin esityslistasta.
Kysymyksessä lienee siitä toisesta tai kolmannesta hankkeesta, josta parhaillaan käydään keskustelua julkisuudessa.
Kyseisen pykälän valmistelijaksi on merkitty kaupunginjohtaja Kirsi Hämäläinen. Kuka on päätösehdotuksen tehnyt, sitä ei mainita. Päätösehtotuksessa seutuvaltuusto päättää, että sille tulevat laskut tarkastaa Kiteen kaupungin hallintokeskuksen toimistotyöntekijä (miksi ei nimeä mainita) sekä hyväksyy kaupunginjohtaja.
* * *
Keski-Karjalan seutuvaliokunta on "kokoustanut" 29.1.2008. Seutuvaliokunnan muodostavat kunnanjohtajat vahvistettuna Ketin toimitusjohtaja Risto Hiltusella, joka tästä tilaisuudesta oli poissa.
Kokouksesta en ole saanut käsiini esityslistaa enkä pöytäkirjaa. Ilmeisesti niitä ei ole tai niitä ei ole katsottu tarpeelliseksi levittää julkisuuteen.
Muistion tilaisuudesta on laatinut Sari Gerlander-Möttönen.
Muistion otsakkeissa mainitaan: Seutuvaltuuston toiminta v.2007; projektiryhmän nimeäminen; muut esille tulevat asiat.
Viime mainitussa kohdassa kunnanjohtajat sopivat, että Rääkkylän kunta voi täyttää kotisairaanhoitajan viran. Psykiatrisen sairaanhoitajan virka jätetään odottamaan kokonaisvaltaista ratkaisua. Tohmajärven kunta voi myös täyttää irtisanoutuneen sairaanhoitajan viran.
Jo tähän voin tohmajärveläisten luottamushenkilöiden puolesta liittää seutuvaliokunnalle kiitokset luvan myöntämisestä. KIITOS.
* * *
Palaan myöhemmin seutuvaltuuston ja seutuvaliokunnan vallankäyttöön. Totean vain tässä vaiheessa:
Seutusopimuksessa ei mainita seutuvaltuuston toimivaltaa suhteessa itsenäisiä kuntia koskeviin asioihin, esityksiin ja päätöksiin.
Seutuvaliokunta on valmisteleva elin suhteessa seutuvaltuustoon. Ei siis itsenäisiä kuntia koskeviin asioihin. Päätösvaltaa seutuvalikunnalle voidaan antaa erikseen sovittavissa asioissa.
Seutuvaltuusto rinnastetaan Kiteen kaupungin hallituksen lautakunnaksi.
Seutuvaltuustolla ei ole johtosääntöä, joka ohjaisi sen toimintaa.
Kiteen kaupungin hallintosäännön 1 luvun 7 § on maininta: Seutuvaltuusto 1. käyttää seutusopimuksessa mainittua ratkaisuvaltaa.
LOPUKSI: Seutusopimuksessa ei ole edes otsikkoa; ratkaisuvalta.
Mämmöistä tänään.

Ei kommentteja: