maanantai 4. helmikuuta 2008

Vaikeaa on päätöksenteko

Julkaisen ohessa kunnanhallituksessa tekemäni vastaesitykseni valtuustonpäätöksen täytäntöön panoon.
Lukija voi todeta onko kysymyksessä vallankumous vai muu yhtä vakava uhka demokradialle. Ilmeisesti oli, koska päätöstä jahkattiin taas tuntikausia.
Olen yrittänyt helpottaa päätöksentekoa ja niihin käytettävää ajankulua tekemällä esitykseni kirjallisina. Ei pitäisi olla vaikeaa. Äänestää räpsäytetään ja enemmistön kanta tulee päätökseksi.
Mutta kun se ei kelpaa. Ei esityksiä tarvitse mielestäni kokouksessa haukkua tyhmäksi tai kehua maailmaa syleilevästi. Varsinkin kun tietää, että jotkut asiat selviävät vasta äänestyksessä päätökseksi.
Esityksen tekijänä tunnustaudun ilman enemmistön päätöstäkin vajavaiseksi tiedoiltani. En välttämättä tarvitse vertailua toisiin ihmisiin. He saattavat olla fiksumpia. Tiedän elämän kokemuksesta oman asemani. Ja näkeehän sen toisetkin. Yritän kaikkeni olla niiden ihmisten luottamuksen arvoinen, jotka minut ovat asettaneet hoitamaan luottamustehtävää. Sitä toteutan siksi, kunnes minut lempataan sivuun.
* * *
En tiedä sainko hallituksen kokouksessa sanomaani ja sitä mitä vastaesitykselläni hain ketään ymmärtämään. Toistan sen tässä.
Vastaesityksellä tahdoin korostaa valtuuston tekemän päätöksen ehdottomuutta. Varasin sillä itselleni ja niille ketkä esitystäni kannattivat puheoikeuden, jos valtuuston päätöstä jossain vaiheessa ryhdytään tulkitsemaan. Sellaistakin olen mediasta saanut lukea.
Soten eteenpäin vientiin ei valtuuston päätös, eikä tekemäni vastaesitys ole este. Päin vastoin. Työtä saa tehdä ja sote voi toteutua helpostikin, kunhan valtuuston päätös pysyy sellaisena joksi valtuutetut sen päättivät.
Ainoa ero nykymenoon verrattuna on se, että valtuuston päätöksen jälkeen pitää tarkemmin harkita päätöksiä joita soten yhteydessä tehdään. Erityisesti toimivaltaan on syytä kiinnittää huomiota ennen kuin ryhtyy käytännön toimintaan. Juuri tätä varten antoi valtuusto lisäaikaa.
Luonnollisesti on tärkeää, että korjaukset ja lisäykset, joita valtuusto edellytti aiesopimukseen tehdään ennen valtuuston uutta käsittelyä.
* * *
Oman porinansa Karjalaisen mielipidepalstalle on synnyttänyt lehden uutinen kunnanjohtaja Olli Riikosen siirtyminen ministeri Vehviläisen kutsusta valtioneuvoston tutkintatehtäviin.
En tiedä miten salainen asia on. Miten se on edennyt ja miten asia tulee jotenkin päätettäväksi kunnanhallitukseen. Kaippa se virkavapaus päätöksen tarvitsee.
Kunnanhallitus voi saada tietoonsa asioita monta kautta. Yleensä esittelijältä tai sitten Karjalaisen sivuilta. Kahotaan kahotaan miten jutska etenee.
* * *
Sitten ihka oma toivomukseni. Kokoustekniikkaan, olipa kyseessä mikä kokous hyvänsä pitäisi sen verran kiinnittää huomiota, että keskustelu käydään esityslistan asiasta. Ja jos puheenvuoro pyydetään työjärjestykseen, puheenjohtajan se on annettava välittömästi. Ilman tehosanoja.

Ei kommentteja: