perjantai 1. helmikuuta 2008

Lunta tulee tupaan

Terveisiä Helsingistä. Olin muutaman päivän uuden opissa ja vanhan kertauksessa. Osallistuin perinteisille kirjoittajapäiville.
Palattuani kompuutterin luo huomasin olevani myrskyn silmässä. Lehdet ryöpyttävät meikäläistä ja "tausta ryhmääni" oikein olan takaa. Jopa naapurikaupungin johtavat virkamiehet ovat kiinnittäneet vaatimattomaan persoonaani huomiota.
Heidän julkisuudessa esittämiin väittämiinsä joudun ehkä myöhemmässä vaiheessa palaamaan. Tuntuu kohtuuttomalta lukea lehdestä, että luottamushenkilönä puhun kokouksissa perättömiä tai tarkoituksellisesti vääristelen asioita. Juuri näiden väitteiden estämiseksi taidan olla ainut tohmajärveläinen luottamushenkilö, joka tekee kannanottonsa ja puheenvuoronsa kirjallisesti jättäen ne liitteinä pöytäkirjaan. Nyt myös viime aikoina tähän blogiin.
Tunnen joutuneeni luottamushenkilönä halveksittavaan asemaan. Epämiellyttävältä myös tuntuu, ettei lehdistö kysy henkilöltä mielipidettä (tässä tapauksessa minulta), jota asia koskee ennen leimaavaa kirjoitusta. Hyvään lehtimiestapaan sen uskoisi kuuluvan. Oma-aloitteesta kirjoitustani tuskin kukaan julkaisee. Siihen näyttävät riittävän yleiset syyt.
Syynkin tiedän. Olen yhden yhteisen kunnan kannattaja Keski-Karjalaan. Olen perustellut kantani paremmilla ja halvemmilla palveluilla kuntalaisen kannalta katsoen kuin mitä soten kautta on saatavilla.
Ihmettelen miksi juuri Kiteeltä nousee suurin vastarinta esittämälleni vaihtoehdolle ja ajatukselleni. Tasapuolisuuden ja sanan vapauden kannalta yksipuolinen lehtijulkisuus ei luulisi olevan tätä päivää.
Odottaisi, että Kitee ottaa haasteen vastaan Keski-Karjalan johtavana kuntakeskuksena. Nyt näyttää, että asiaa vastustavat johtavat virkamiehet. No, se on tosin kiteeläisten päänsärky. Aamen.
* * *
Jotenkin koomiselta tuntuu tämä kunnallinen päätöksenteko. Silloin kun kuuluin mielipiteineni selvään vähemmistöön, minulle sanottiin demokratian toimivan niin, että vähemmistön on tyydyttävä enemmistön tekemään päätökseen. No, vaikeaa se monesti oli.
Nyt viime valtuustossa tehdyn päätöksen jälkeen huomasin olevani mielipiteineni enemmistössä. Tällä kertaa minulle selitettiin vanhan enemmistön, nyt vähemmistön puolelta, ettei tehty päätös , jossa olin mukana olekaan niin kuin päätettiin. Nyt sitä tulkitaan niin, että hävinnyt päätös pannannkin täytäntöön.
Se puolestaan tietää, jos niin tulkitaan sitä, että on otettava taas esiin Kuopion hallinto-oikeuden osoite.
* * *
Joku selvyyshän tähän kunta-asioiden hoitoon pitäisi saada. Nykyisellään on liian monta projektia, työryhmää, ohjausryhmää, valiokuntaa ja muuta konklaavia päättämässä asioista, joihin heillä ei ole annettua toimivaltaa. Ajattelen tässä lähinnä sote-projektin henkilöstöhakua, valintaa ja palkanmaksua. Päällimmäisenä siellä mainitaan monesti seutuvaltuusto ja seutuvaliokunta. Ilmeisesti tärkeitä porukoita.
Itsenäisen kunnan päätöksenteko tapahtuu kuitenkin toistaiseksi lautakunnissa, kunnanhallituksessa ja ennen muuta kunnanvaltuustossa. Näin myös Tohmajärvellä.
Toinen asia tietenkin on, jos ko. elimet siirtävät toimivaltaansa oman päätöksentekonsa ulkopuolle. Siihenkin heillä itsellään on oltava toimivallan siirto oikeus.
Toistaiseksi tuntuisi olevan viisainta, kun pidettäisiin kiinni omista toimivalloista siirtelemättä niitä ainakaan kuntarajojen ulkopuolelle tässä vaiheessa. Kuntaliitoksia jos tulee, niin ok sitten.
* * *
Tohmajärven tulevassa hallituksen kokouksen esityslistassa on mielenkiintoisia asioita. Palaan niihin kokouksen jälkeen.
Siihen asti jäitä hattuun niille, joita kuumottaa kohtuuttomasti.

1 kommentti:

Erkki Jormanainen kirjoitti...

Terve Veijo!
Kiitän kiinnostuksestasi plogeihini. On aina mukavaa olla vähemmistön, vai oliko se enemmistön,kannalla.