tiistai 26. helmikuuta 2008

Ettei totuus unohtuisi

Tänään oli Karjalaisessa syntymäpäivä haastattelu Matti Majoisesta. Onnea vaan syntymäpäivä sankarille. Päivän sankari on myös keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja. Siksipä hän haastattelussaan puhui näkemyksiään valtuustotyöskentelystä.
Keskustalla on yksinkertainen enemmistö Tohmajärven valtuustossa. Hänen toteamuksensa, että valtuusto teki ehdottomasti väärän päätöksen viime kokouksessa siirtäessään sote-aikataulua, herättää suurimman ryhmäjohtajan suusta kuultuna ainakin minussa hämmästystä.
Hämmästyksen aiheita olisi samassa jutussa muitakin. Valtuusto ei tee koskaan väärää päätöstä, ellei sitä katsota lainvastaiseksi, syntyneeksi virheellisessä järjestyksessä tai, että valtuusto on ylittänyt toimivaltansa.
Miksi näin? Koska valtuustoon kumuloituu koko kunnallisdemokratian ydin. Demokratian suojelemiseksi on säädetty lait mielivallan estämiseksi yhteisiä asioita hoidettaessa.
Kunnallinen päätöksenteko ei pohjaudu käskytykseen, kuten sotilas- ja siihen läheisesti rinnastettavissa organisaatioissa on asian laita.
Haastattelussa tuotiin sote-hanke esiin ja siihen liittynyt kriittinen keskustelu. Sote-hanketta on haastattelijan mielestä torjuttu kestämättömin perustein.
Jotta kestämättömät perusteet tulisivat paremmin lukijan arvioitaviksi, liitän tähän loppuun ne aloitteet ja esitykset, jotka kestustan luottamushenkilöt ovat yksimielisesti torjuneet.
Korostan, ettei yksikään torjunta ole ollut "väärä päätös". Päätökset ovat olleet johdonmukainen linja siitä mihin Tohmajärven kunta keskustan mielestään pitää johdattaa.
PS. Uinumassa on ollut kuukausimääriä selvitysaloite Tohmajärven ja Kiteen mahdollisesta kuntaliitoksesta. Sekin on kai luokiteltu torjuttavaksi kestämättömin perustein.

Ei kommentteja: