Kävin eilen saattelemassa ja ottamassa vastaan Pyhäselän kunnanhallituksen puheenjohtajan Hannes Rossin, kun hän siirtyi työelämästä eläkeläisten kunnioitettuun, mutta viriiliä elämää edelleen jatkavien joukkoon.
Paikalla olivat kunnan, seurakunnan ja työnantajan virkamies ja luottamushenkilöiden runsas joukko. Ja sitten minä, jonkinlaisena läksijäisjohdattelijana.
Tilaisuus oli mukava tapahtuma. Edes minä en onnistunut herättämään agressiivisia mielialoja kuulijoissa. Ai niin, oltiinkin Pyhäselässä, ei Tohmajärvellä.
Hannes Rossi ei vielä tiennyt jatkaako kunnallispolitiikassa ja asettuuko ehdokkaaksi tulevissa vaaleissa. Uskallan ennustaa, että jatkaa ja osallistuu vaaleihin muutenkin kuin äänestäjänä.
* * *
Suomen Lääkäriliitto palkitsi Tapio Hämäläisen arvostetulla Max Oker-Blom-palkinnolla. Lukija muistanee, että Tapio Hämäläinen on myös Rääkkylän kunnanvaltuuston puheenjohtaja.
Onnittelen Hämäläistä palkinnosta, jonka saantiin on hänellä enemmän kuin vahvat perusteet.
Olen seurannut Hämäläisen elämän menoa median kautta. Erityisesti hänen kannanottojaan viime aikoina sote-asiaan.
Max Oker-Blom-palkinto haastatteluissa olen pannut merkille, hänen selvät esiintulot ja mielestäni vahvat epäilyt soten onnistumisesta Keski-Karjalan terveys- ja vanhuspalvelujen järjestämisessä.
Onko syy hänen asemansa muutos virkamiehestä yksityislääkärin ja selvemmin luottamushenkilön asemaan vaikuttanut vapauttavasti mielipiteisiin? Jos on, niin hyvä. Mielipiteen kahlitseminen millään perusteella ei ole hyväksyttävää.
Tohmajärvellä olen havainnut saman kaltaista mielipiteen kahlintaa. Parhaiten se näkyi taannoin valtuustoseminaarissa, jossa kuultiin johtavien virkahenkilöiden suhteellisen varovaista epäilyä soteasian onnistumisesta ja erityisesti sen aikataulusta.
Kunnanjohtaja ja hallituksenpuheenjohtaja närkästyivät silminnähden mielipiteistä.
Tiedän, että kunnan hierarkiassa ei sallita "alemman" unohtaa kuka hänen yläpuolellaan. Sitä muistetaan pitää mielessä myös pieteettisyistä.
* * *
Olen saanut kannustavia puhelinsoittoja ympäri Keski-Karjalan ja kauempaakin. Monet kiittävät blogin pidosta. Monet epäilevät jaksamistani puolustaa mielipiteitäni.
Yhteyden otot koen positiivisina. Niillä olisi monin kerroin enemmän vaikutusta, kun yhteyden ottajat ottaisivat yhteyttä naapureihinsa ja ilmaisisivat mielipiteensä heille.
Elämää on muuallakin kuin sotessa. Myös terveyden- ja vanhustenhoito voidaan järjestää toisin kuin sotessa on suunniteltu. Nyt pitäisi saada syntymään vertailu näiden vaihtoehtojen kesken.
Onko nostettava kansanliike vertailun aikaansaamiseksi?
Pitääkö tyytyä pienen eliitin valitsemaan missään kokeilemattomaan vaihtoehtoon, jossa mikään ei ole ennalta arvattamista. Tai on sentään. Kohoavat kustannukset, palvelujen karkaaminen ja luottamushenkilöiden eristäminen päätöksenteosta.
Herätkää nyt ainakin valtuutetut.
lauantai 1. maaliskuuta 2008
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti