Tänään on lauantai. Se viikon päivä, joka ennen vanhaan tiesi karjalan paistia ja piirakoita. Myös saunaa ja täivapaata paitaa. Isä ja äiti olivat lauantaina jotenkin rauhallisempia. Hekin olivat pyhän ja lepopäivän odotuksissa joten rauhallisempia.
Meillä pysyvä ihmissuhde laittoi juuri äsken perunalaatikon uuniin. Hyvää ruokaa potattiloota on. Ei siinä mitään moittimista. Katselin mitä lootaan tällä kertaa laitettiin. Uskon resetin jonkin verran poikkeavan äidin perunalootasta.
Ei ennen lootaan laitettu maustesillin paloja eikä anjovista tai muita purkkimausteita. Lihaa laittaessaan osoitti pysyvä ihmissuhde muutaman sanan minullekin. "Tähän tulee nyt ihan liian paljon lihaa, mutta kun kissan lihoista jäi niin pannaan lootaan."
* * *
Käväisin pikapikaa katsomassa Karjalaisen nettimielipidepalstaa. Vilkasta siellä näyttää olevan. Se on hyvä asia.
Meikäläistä vaaditaan siellä ratkaisemaan sote-ongelmat. Miksi minä, kun en ole niitä synnyttänytkään. Ainoa vaikuttamispaikka minulla on kunnanhallituksen ja valtuuston jäsenyys. Siellä sotea ei ole rakennettu eikä romutettu. Eikä siellä yhden miehen voimilla mitään saada aikaankaan.
Haukkua saa vapaasti, kunhan se kestää kohtuuden rajoissa.
* * *
Käykää tekin nettipalstalla. Mielestäni siellä on tänään Matti K. Majoisen hyvä kirjoitus Niiralan rajaseman mahdollisuuksista. Hyvä ottaa asia esiin juuri nyt, kun käydään keskustelua koko seudun tulevaisuudesta.
Jos asia tunnustetaan hyväksi ja tärkeäksi pitää asiaan tarttua sillä vakavuudella, että jotain myös tapahtuu. Vaihtoehdot on selvitettävä, miten edetään. Niitä on olemassa.
* * *
Tapio Hämäläinen on jättänyt erohakemuksensa Keski-Karjalan kuntayhtymän 26 vuotta jatkuneesta lääkärin virastaan. Enää virkalääkäreitä kuntayhtymässä on yksi jäljellä.
Ongelma on kuntayhtymän, mutta koskettaa tohmajärveläisiäkin siinä mielessä, että soten kautta ollaan menossa yhteiseen soppaan Keski-Karjalan ja erityisesti Kiteen sosiaali- ja vanhuspalvelujen hoidossa.
Sote suunnitelmassahan Kitee tulee tuottamaan kaikille Keski-Karjalan kunnille kyseiset palvelut. Kitee on siis kuntalain tarkoittama isäntäkunta.
Miksi kuntayhtymä on epäonnistunut lääkäriasiassaan niin perusteellisesti? Onko korkea virkakoneisto ja luottamushenkilöt omilla päätöksillään synnyttäneet tilanteen, että lääkärit reakoivat niihin jaloillaan?
Vastaukset varmasti poikkeavat toisistaa, jos niitä kysytään erikseen lääkäreiltä ja vaikkapa vastuullisilta luottamushenkilöiltä.
* * *
Tohmajärvellä perusturvalautakunnassa, ainakin viime valtuustokaudella, jolloin kuuluin kyseiseen lautakuntaan oli kaksi esittelijää. Perusturvajohtaja ja johtava lääkäri. Asiat menivät supsikkaasti. Molemmat hoitivat tonttinsa, eikä heidän kesken syntynyt valtaristiriitoja.
Miksi lääkäri ei kelpaa Kiteellä esittelijäksi?
Sivupuheena. Ei pidä viedä asioita niin pitkälle, että aletaan kysymään lääkäreiden keskeistä solidaarisuuden osoitusta kiistaan. Kuntalaiset pian palveluja tarvitessaan valitsevat lääkärit. Luottamushenkilöt ja johtajat eivät anna aspiriinia sitä tarvitseville.
perjantai 15. helmikuuta 2008
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti