tiistai 19. helmikuuta 2008

Otetaan rauhallisesti

Eilisen kunnanhallituksen päätökset ovat herkistäneet ihmiset keskusteluun. Sen näkee Karjalaisen nettimielipiteistä, blogivierailuista ja puhelin soitoista allekirjoittaneelle.
Tuntuu hyvältä, että ihmiset ovat lopultakin kiinnostuneet omista asioistaan. Kunnalliset päättäjät ovat liian pitkään saaneet hoitaa yhteisiä asioita ilman kansalaisten vapaata kommentointia tehtyistä päätöksistä.
Tarvittiin sote herättämään kuntalaiset. Se ei ole ihme, onhan meneillään suurin myllerrys kuntapalvelujen uudelleen järjestelyssä. Tulevat ratkaisut ovat niin suuria, ettei niitä saa hoitaa muutaman virkamiehen ja luottamushenkilön kesken. Mielestäni sotea ollaan ajamassa päätökseen liian pienellä porukalla. Harvalla kuntapäättäjälläkään on täysin selvillä mitä ollaan tekemässä. Ainakin siitä päätellen, etteivät he antaudu keskusteluun sotesta. Sanovat vain, että sote on ainoa vaihtoehto. Kuntalaisen on vielä vaikeampi ymmärtää mihin ollaan ainoalla vaihtoehdolla menossa.
* * *
Nyt kun on käynyt selväksi, ettei Tohmajärven kunnanhallitus piittaa valtuuston päätöksestä, lienee seuraava vaihe selvittää oikeusoppineilta miten valtuuston päätökseen on suhtauduttava , että se kestää myös juridisen tarkastelun.
Samaan syssyyn on selvitettävä toimivallat myös niissä organisaatioissa, joissa Tohmajärven kunnalla on edustus.
Allekirjoittaneen kirjoituksilla, esityksillä ja selvityspyynnöillä, en usko asioiden edistyvän. Tarvittaisiin ulkopuolinen joka puuttuisi asiaan. Hänen ei tarvitsisi olla edes luottamushenkilö.
Pyrin tietenkin edelleen tekemään sen, minkä luottamushenkilönä katson tehtävääni kuuluvan.
Sotea hoidetaan Tohmajärvellä puhtaana poliittisena asiana. Myös arvovalta kysymykset ohjaavat toimintaa. Se on väärin, kun kysymyksessä ovat tavallisten kuntalaisten palvelut ja niiden uudelleen järjestäminen pitkäksi aikaa.
Kiirettä ei ole ratkaisun tekemiseen. Vaihtoehdotkin ehditään selvittää, jos siihen lopulta taivuttaisiin.
Tällä vauhdilla luomme huonon kuvan tavastamme hoitaa yhteisiä asioita.
Veikkaan, ettei vetoomukset rauhallisemmasta vauhdista vaikuta mitään. Asian voi muuttaa vain kuntalaisten voimakas mukaantulo julkisuuden kautta. Tai, jos löytyy toimivallan ylityksiä soten toimijoiden piirissä.
Nyt taidan käydä välillä pilkillä.

Ei kommentteja: