Sote - keskustelun tuoksinassa on noussut keskusteluun termi isäntäkunta. Kunnanjohtaja Olli Riikonen mainitsi Tohmajärven seutukäräjillä isäntäkunnan olevan Tohmajärvi. Korjasin hänelle sen kyseisessä tilaisuudessa tuoreeltaan.
Nyt seutuvaltuuston kokouksessa Karjalaisen jutun yhteydessä olleen tiedon mukaan kiteeläinen Jukka Kankkunen (kesk.) "tituleeraa" puheen vuorossaan soten yhteydessä Tohmajärveä isäntäkunnaksi.
En oikein ymmärrä miksi heillä, jotka rakentavat uutta palvelurakennetta, joksi sote - suunnitelmaa pitänee kutsua, menevät jo alkuunsa käsitteet sekaisin.
Kuntalain 77 § pykälä määrittelee isäntäkunnan mielestäni selvästi. Siellä sanotaan jotenkin, että yksi kunta hoitaa sovitut tehtävät muiden puolesta. Keski-Karjalassa on meneillään hanke, jossa Kitee tuottaisi palvelut muiden kuntien puolesta. Jos näin tulee tapahtumaan on Kitee yksi selitteisesti tässä järjestelmässä isäntäkunta.
Mitä tuotakin pitää sotkea?
* * *
Mitä Karjalaisen otsikkoon "Pudotetaanko Tohmajärvi junasta?, tekee mieli vastata mistä junasta. Ymmärrän toimittaja Sirpa Suomalaisen paineet toimittajana selviytyä tehtävästään yrittäessään kertoa lukijoille mitä sotenkin ympärillä tapahtuu. Tässähän hässäkässä näyttävät virkamiehet ja luottamushenkilöt tuottavan tietoa, joka ei mielestäni ole tietoa lainkaan, vaan huiskimista sinne tänne.
Nykyisessä tilanteessa näyttää Tohmajärven järjestämä aikalisä muille kunnille tarpeellisemmaksi kuin uskoisi. Kun edetään harkiten, voidaan juna saada liikkeelle. Nyt ollaan asemalla, selvittelemässä mukaan otettavien vaunujen lukumäärää ja järjestystä itse junassa.
* * *
Kesälahden seutukäräjiin joudun ottamaan kantaa lehtijutun perusteella. Siellä kysyttiin onko tilaaja - tuottaja-organisaatio EU-n hankintalain vastainen. Kesälahden kunnanjohtaj Jorma Turunen vastasi, ettei Kuntaliiton juristin mukaan.
Eipä tietenkään. Kuka sitä lainvastaista toimintaa harrastaisikaan. Tai taidettiinhan sitäkin harrastaa taannoin juuri Kesälahdella. Sitä ei nyt muistella.
Nyt sotessa ollaankin menossa liikelaitosmallia kohti. Se ei mielestäni ole sama kuin tilaaja-tuottaja malli. Tilaaja-tuottaja malli voi toteutua itsenäisen kunnan sisälläkin. Tätä yritellään toteuttaa myös nykyisellään Tohmajärvellä.
Liikelaitoksiin, joita Suomessa alkaa olla jo pilvin pimein, ei EU-komissio ole ollut tyytyväinen. Tämän se ilmaisi kirjeellään viime joulukuussa. Luulen, ettei Kuntaliiton lakimies ole vastannut tähän EU:n kysymykseen, kun siihen ei ole vastannut vielä valtiovaltakaan. Eikä siihen pystyttäne vastaamaan seutukäräjilläkään.
Oma kysymykseni kuuluu: onko viisasta kiirehtiä pystyttämään sellaista järjestelmää, joka voidaan joutua kohta purkamaan. Palvelujen järjestämismalleja kun on muitakin kuin näennäiskilpailuun perustuva liikelaitosmalli.
Hyvää ystävänpäivää lukijoilleni. Näin päivän myöhässä. Mitenkä se kansan viisaus kuului. Perempi myöhästyä, kuin olla paikalla, mikäli kyseessä ovat omat hautajaiset.
torstai 14. helmikuuta 2008
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
3 kommenttia:
Isäntäpä tosiaan - minkä ihmeen takia tosiaan Kitee tarvitsee "esiliinaksi" Tohmajärveä kun nimittelisi tätä sote-sotkun isäntäkunnaksi vaikka itse päsmäröi tämän liikelaitos-utopian pääjehuna? Peittämäänkö sitä tosiasiaa että tässä on oikeasti kyseessä kiteeläisten päättäjien kiva leikki veronmaksajien rahoilla jossa mukavia virkojakin jaossa? "Isäntäkunta" Tohmajärvi saisi mieluusti olla keulakuvana ja saisi siten niskaansa kaiken arvostelun, joten eipä kritiikkikään sitten enää närkästyttäisi kiteeläisiä päättäjiä. Voi meitä palvelujatarvitsevia kuntalaisparkoja: sairaita, heikkoja, vanhuksia, vauvoja, koulululaisia ja huostaanotettuja nuoria!! Tässä leikissä olemme vain pelinappuloita tärkeilevien byrokraattien pelissä.
p.s. mietin kovasti, uskallanko laittaa kommenttia ansiokkaalle blogisivullesi, en ole ennen ilennyt tunkea tänne vaan korkeintaan "ottanut vauhtia" sivustoltasi ennenkuin kirjoittanut esim. Karjalaisen mielipide-sivulle. Toivottavasti kukaan ei loukkaannu - sydämen kyllyydestä suu tässä vaan pukahti.
Eräs, joka just heräs.
Rohkeasti vaan omilla mielipiteillä mukaan keskusteluun.
Isäntäkunta-termi on juuri nyt keskustelussa. Kitee tarjoaa sitä auliisti toisille, mutta tosiasia on, että kuntalain ja vakiintuneen käytännön mukaan isäntäkunta on se joka tuottaa palvelut. Siis KItee.
Rohkeasti vaan mukaan keskusteluun. Isäntäkunta on kuntalain ja vakiintuneen käytännön mukaan se kunta, joka tuottaa palvelut. Siis Kitee. Ei Tohmajärvi, joka on jokin tilaajaorganisaatio. Tahdotaanko hämätä?
Lähetä kommentti