lauantai 16. helmikuuta 2008

Luottamushenkilön elämää

Huomenna on kunnanhallituksen kokous. Valmistaudun kokoukseen tutustumalla esityslistaan. Koetan löytää mielipidettä, jolla voisin vaikuttaa päätettävään asiaan.
Äkkiä kaikki tuntuu turhalta työltä. On tuntunut jo kohta kolme vuotta. Ei tietenkään kokoukseen valmistautuminen ja siellä mahdollisesti pitämäni puheenvuorot. Vaan se, että hallituksessa päätettävät asiat päättyvät aina yhden ryhmän jo ryhmäkokouksessaan päättämään kantaan. Ko. ryhmän jäsenet eivät juuri hallituksessa tarvitse puhua tai pukahtaa koska ovat kantansa lyöneet lukkoon jo ryhmäkokouksessaan.
Keskustelujakaan ei hallituksessa juuri synny, ellei niitä synnytä puheenjohtaja itse. Tai valtuuston varapuheenjohtajat, jotka saavat vaikutteensa osallistuessaan valtaa pitävän tyhmäkokouksiin.
* * *
Tohmajärvellä näytetään ajautuneen kunnallisten asioiden hoidossa eriskummalliseen tilanteeseen.
Kunnanvaltuuston päätöksiä ei kunnioiteta. Niitä tulkitaan, jopa oman kunnan ulkopuolella ja annetaan ohjeita miten mennään eteenpäin välittämättä valtuuston päätöksistä. Ja Tohmajärven kunnan virkamiehet näyttävät tottelevan mieluimmin näitä ulkokuntalaisia määrääjiä enemmän kuin omaa valtuustoaan.
Valtuutetun aloitteita viivytetään kuntabyrokratiassa. Toiset aloitteet käsitellään kohtuu ajassa, toisia pitää hoputtaa. Esim. demariryhmän kuntaliitosselvitys Kiteen kanssa ei ole edennyt mihinkään kuukausimääriin.
Huomisessa kokouksessa on listalla kunnanjohtajan virkavapausanomus. Todella tärkeä ja merkittävä asia hallituksen päätettäväksi. Jopa niin tärkeä, että olen saanut "päätöksen" lukea jo viikkoja sitten lehtien sivuilta. Selvimmin Koti-Karjalasta.
Kunnajohtajan hommat hoituvat lehtitietojen mukaan Tohmajärvellä oman työn ohella pätkiin jaetulla virkavapaudella. Tai taidettiin siinä jutussa puhua jotain osa-aikaisesta sivutoimesta.
Kun noita termejä katselee, näyttää siltä, että kunnanjohtajan päätyöksi tulee selvityshenkilön tehtävät Anu Vehviläisen ministeriössä.
Jos virkavapauspäätös seurailee julkisuudessa olleita lehtitietoja, tukee Tohmajärven kunta merkittävästi valtiovaltaa. Meilläkin kun olisi tärkeitä asioita juuri nyt hoidettavana.
Kunnan talouden tasapainoitusohjelma lopultakin olisi saatava synnytetyksi muutenkin kuin fläppitaululla.
Sote-asiassakin näyttää riittävän tehtävää. Ainakin sen perusteella, jolla kansalaiset ovat ottaneet osaa keskusteluun Karjalaisen nettisivuilla. Siellä lienee pian 1000 mielipidettä luettavaksi.
Myös yksityiset blogistit (muutkin kuin minä) käsittelevät sotea kirjoituksissaan. Myös allekirjoittanut on niissä saanut roolin. Huumorikirjoituksessa viimeksi Erkki Jormanaisen blogissa. Panen hänen osoitteensa tähän: www.erkki.jormanainen.blogspot.com
Myös huumorin kautta voi lähestyä vakavaa asiaa.

Ei kommentteja: