lauantai 29. maaliskuuta 2008

Selvityshenkilö Olli Riikosen teesit

Olli Riikonen on nopea liikkeissään. 28.3.2008 ilmestyneessä Suomenmaa lehdessä hän julkaisee teesinsä syrjäseutujen liikenneongelmiin. Kumpana persoonana, kunnanjohtajana vai selvityshenkilönä? Selvityshenkilön tehtävät alkavat vasta 1.4.2008, niin tuntuu, että lausunnon on antanut kunnanjohtaja Riikonen.
Syrjäseutujen ihmisten liikenneongelmat ovat todelliset. Ne eivät kuitenkaan johtu tiestöstä tai kulkuneuvojen puutteesta, niin kuin ennen vanhaan. Ei myöskään aikatauluista tai tahdosta järjestää liikenneyhteyksiä ihmisille.
Syyt ovat syvemmällä, eikä niitä yksi selvityshenkilöratkaise. Olipa miten idearikas hyvänsä. Asia tässä markkinataloudessa pyörii näet niin, että toimivaan liikenteeseen tarvitaan myös matkustajia. Ja niitä niin paljon, että liikennekustannukset ainakin tulevat peitetyksi.
Olli Riikonen Suomenmaa haastattelussa kuvailee pyörän keksimistä uudelleen. Kimppakyydit ja kutsutaksit ovat olleet jo vuosikausia käytössä. Väki vaan syrjäseuduilta vähenee. Kyydityksillä ei ihmisiä näytetä saatavan pysymään syrjäkylämökeissään.
Syrjäkylien asuttamisen puolesta näyttävät eniten puhuvan maalikylien ja kaupunkien asukkaat. Ymmärtämättömäksi omista eduistaan näytetään osoittettavan mökin asukas.
Onhan Ollilla yksi uusikin visio. Kuinkas muuten. Se on innovaatio "Peukaloportaali" kuljetus.
Lehtijutun perusteella se olisi virallinen liftaussivusto internettiin. Mitä se sisällään pitää ja mitä tarkoittaa selvinnee myöhemmin. Onko sillä jokin yhteys päästä sosiaali- ja terveyspalvelujen käyttöön?
Ensilukemalta arvelen sen toimivan niin, että illalla surhvataan tietokoneella kyselemään autollisilta naapereilta pääsisikö aamulla peukalokyydillä kylille. Ongelmaksi saattaa nousta, ettei mummon tietokonekurssilta vielä ole saatu päästötodistusta eikä ukko ole antanut rahaa tietoneen ostoon.
Naapurikyytiapua ja peukalokyytiäkin syrjäkylillä on käytetty vuosikymmeniä. Ja käytetään edelleen, ellei sitä nyt sotketa peukaloportaalilla.
Onnea vaan Olli Riikosen uudelle uralle selvityshenkilön tehtävään. Olisin mielelläni suonut hänen saattavan ensin loppuun junailemansa sote-hankkeen. Se näyttää yskivän pahasti. Ainakin lehtien mielipidesivuilla.

Ei kommentteja: