tiistai 25. maaliskuuta 2008

Kierroksella, iltakoulussa ja valtuustossa

Valtuusto kävi tutustumassa Kotipihan remonttiin. Pitkä käytävä jäi mieleen. Asuinhuoneet olivat vielä keskeneräisiä, ettei niistä tässä vaiheessa voi oikeastaan mitään sanoa. Hyviä ne varmasti tulevat olemaan.
Vuokratasoksi joku epäili 10 euroa/m2. Kunta on mukana saneerauksessa annettuaan Kotipihan remonttiin 150000 euroa korotonta lainaa.
Tutustumismatkan yksi tarkoitus kai oli katsoa miten rahat on käytetty. Toinen tarkoitus tuntui olla kuulostelemassa, josko kunta olisi mukana myös tulevassa saneerauksessa.
* * *
Toinen tutustumiskohde oli terveyskeskus ja sen vuodeosasto erikoisesti. Kovasti vuodeosaston väki toivoi parannuksia ja muutoksia karennukseen. Lisää WC-tiloja, potilashuoneiden jakoja ja lisää varastotilaa. Taisi toiveissa vilahtaa kuntoutustilatkin.
Vasta remontoitu pesuhuone tosin valutti lattiavetensä käytävälle. Remonttia tarvitaan siis remonttiin.
Terveyskeskuksen keittiö, joka allekirjoittaneesta näytti niin uudelta ja kirkkaalta kuin suinkin ruostumaton teräs parhaimmillaan voi kiiltää, kerrottiin tarvitsevan täysremonttia koneineen ja laitteineen.
No, olenhan minäkin aikoinaan esitellyt parannuksia omaan työympäristööni.
* * *
Iltakoulussa kuultiin virkahenkilöiden näkemyksiä molempien kohteiden tulevaisuuden suunnitelmista. Oikeastaan ne eivät olleet suunnitelmia. Paremminkin otaksumia, haaveita tai hajanaisia ajatuksia siitä miten asiat olisivat silloin jos ne voitaisiin toteuttaa esitetyllä tavalla.
Pääasiaksi jäi, että vuodeosasto sanerataan ja ehkä myös terkkarin keittiö.
Kotipihan toisen vaiheen muutostyöhön pitäisi kunnan mennä mukaan jollain tavoin. Ilmeisesti rahoittajana. Mitenkäs muuten. Kunnanvirkahenkilöt näyttivät olevan sitä mieltä, että sekin voisi onnistua.
Mitään päätöksiä ei tehty. Eikä se iltakoulussa olisi ollut mahdollistakaan.
* * *
Valtuutetut saivat kuulla, mutta myös kysyä terveyskeskus ja Kotipihan saneerausasioista. Muutama puheenvuoro ehdittiinkin käyttää. Itse en ehtinyt mukaan kysymyksineni. Ehkä onneksi. Olisin pilannut vain muutaman iltaehtoon.
Tässä lyhyesti muutama näkemykseni asiasta.
Perusteeksi saneerauksille esitettiin uusia laatu suosituksia. Hyvät perusteet sinällään. Suositukset eivät ole sitovia eivät edes velvoittavia. Tavoitteeksi ne ovat tarkoitettu ja siihen suuntaan on edettävä. Mahdollisuuksien ja talouden mukaan. Vanhassa systeemissäkin on parantamisen varaa. Uuden markkinointi tulevilla säästöillä taitaa olla epärealistista.
Tekisi mieli kysyä, kuinka moni tosisaan uskoo, että terveyskeskus säilyy Tohmajärvellä. Riippumatta siitä toteutuuko sote, kuntayhtymä tai kuntaliitokset. Uskallan väittää, ettei säily.
On itsensä pettämistä jos väittää, että sopimuksilla sen toiminta pysyy Tohmajärvellä. Ei pysy.
Se ei ole maidän tahdosta kiinni, vaan Puitelaki sen "määrrää". Sopii käydä katsomassa sitä.
Kotipiha on OK. Se on ollut tuiki tarpeellinen asunnon tarjoaja vanhuksille.
Kunnan mukaan meno syvemmälle Kotipihan toimintaan ja sen investointeihin tulee muodostumaan ongelmalliseksi.
Avustus tuskin tulee kysymykseen, velka kyllä, kiinteistökauppa sopisi ja ehkä myös jonkinlainen vuorasopimus. Mitä siihen sanonee Kotipihan omistava rekisteröity yhdistys?
Rekisteröity yhdistys toimii Yhdistyslain mukaan. Yhdistys omistaa, hoitaa ja käyttää kiinteistöjään omien päätöstensä mukaan. Myös omien sääntöjensä mukaan. Mitkä ne ovat, sitä en tiedä. Kunta tuskin sinne pääsee hääräämään.
Kunnan tointoja ohjaa kuntalaki. Sopimuksia yhdistyksen ja kunnan kesken voi tehdä. Mutta pitävätkö ne, jos ristiriitoja syntyy yhdistyksen ja kunnankesken. Myös sisäiset erimielisyydet voivat lopettaa lyhyeen sopimusten voimassaolon.
Siinä alkuun pohdittavaa. Kun nuo on ratkaistu, niin katsellaan lisää ongelmia.
* * *
Kunnan saamat korvamerkityt eurot näyttäisivät tässä vaiheessa olevan viisainta sijoittaa kunnan omiin kiinteistöihin.
Ministeriöstä on toki saatava siihenkin lupa, jos käyttökohde muuttuu alkuperäisestä
Varoittavana esimerkkinä pitää muistaa Värtsilän Asuntorannan kohtalo. Hyvä kiinteistö on tyhjillään. Jauhaa kuluja kuitenkin kunnalle.

Ei kommentteja: