perjantai 7. maaliskuuta 2008

Vastailen mieluummin täällä

Kävin illan kahjussa vilkaisemassa mielipidepalstalla, vieläkö jaksan kirjoittajia kiinnostaa. Hyvin näyttävät pullat olevan uunissa sen suhteen. Toiset palavat ja toiset paistuvat.
Paljon on esitetty kysymyksiä vastattavakseni. Vastaan mieluimmin tällä omalla blogillani. Omalla älylläni, jota en toden totta, pidä ns. junttiälyä yhtään viisaampana. Jos en nyt tyhmempänäkään.
Mielipidepalstalla on allekirjoittaneesta alettu tehdä pormestaria. Ajatus on kohdaltani absurdi. Virkanimikkeenä, jollekin pätevälle ja kyvykkäälle luottamushenkilölle se voisi olla hyväkin vaihtoehto nykyisille virkamiespohjaisille kunnan- ja kaupungin johtajille. Pormestarilla on sen verran huono irtisanomissuoja, että se voisi innoittaa koviinkin suorituksiin virkatehtävissä.
Sen verran on tuo nahka vuosien saatossa paksuntunut, että tehkää minusta vaikka presitentti, en pane pahakseni.
Nykyisinhän olen virkaa vaille herra ja kärsää vaille sika.
* * *
Jotkut antavat kuvan, että tehtailisin alvariinsa valituksia. Jopa niin, että ne vievät kunnan perikatoon. Tärkeät kunnan asiat jäävät herroilta hoitamatta, kun joutuvat valituksiini värkkäämään vastineita.
Tällä hetkellä on yksi tekemäni valitus ollut Kuopion hallinto-oikeudessa vuoden odottamassa ratkaisua. Valituksen takana on 14 valtuutettua, mutta valitukset menevät käytännöllisistä syistä johtuen aina ensimmäisen allekirjoittajan nimiin. Kun minä valituksen kirjoitan, niin räppään siihen myös nimeni. Se on kohtuullista omaa tekstiä kohtaan.
Kyseessä oleva valitus koski kunnanjohtajan toimia aloitteen vaillinaissa valmistelussa.
Yksi valitus on meneillään kirkollisella puolella. Sekin koskee asian vaillinaista valmistelua.
Yksi valitus on muutama vuosi edennyt korkeimpaan hallinto-oikeuteen saakka. Sekin tuli alas voitettuna. Mitään hyötyä sillä ei ollut asiallisesti. Päätös tuotiin kunnanhallitukseen tiedotusasiana eikä ryhdytty korkeimman hallinto-oikeuden päätöksen mukaisiin toimiin. Semmosta se on kunnallipolitiikka ja päätöksenteko.
Vastaesityksiä värkkään kohtuullisen usein. Se on ainoa keino saada merkintä mielipiteestään pöytäkirjaan yksinkertaisen enemmitön hallitsemassa kunnassa.
Oikasuvaatimuksia on tullut tehtyä niitäkin, joskin vähemmän. Syyt samat kuin vastaesityksillänikin.
Vastaesitykset ja oikasuvaatimukset eivät ole valituksia. Se on syytä muistaa. Ne ovat oikeastaan kirjallisia puheenvuoroja, joita sihteerit eivät pääse vesittämään muistikuvillaan mihinkään suuntaan.
* * *
Sitten viimeinen vastaus, ennen unelle lähtöä. Joku kysyi netissä mitä positiivista olen Tohmajärvestä tuonut kirjoituksillani ja toimillani esiin. Ilmeisesti hän kysymyksellään tahtoo osoittaa vähäpätöisyyteni ja vajavaisuuteni ihmisenä. Ehkäpä hän vain haluaa ärsyttää.
Vastaukseni on, etten todellakaan ole onnistunut kyseisissä asioissa. Kiistän kuitenkin, että tahtoisin Tohmajärvelle tai sen asukkaille mitään pahaa.
Olen elänyt elämäni parhaat 28 ensimmäistä vuotta täällä. Kävin sitten kokeilemassa saman pituisen ajan eloa Helsingissä. Tulin paluumuuttajana eläkepäivikseni takaisin synnyinseudulleni.
Olen pitänyt olostani paikkakunnan lehtien palstoilla avointa kirjaa pian neljäkymmentä vuotta.
Niin kauan kuin minulla oli siihen mahdollisuutta.
Arvoisalle kysyjälle vastaan. Lehtien sivuilta löytyy kaikki ne ajatukset olivatpa ne hyviä tai pahoja aina siihen saakka kunnes ryhdyin kirjoittamaan tähän blogiin.
Yllättävintä viime aikaisessa touhussa on, että täällä pyritään kaikki asiat henkilöimään. Ei puhuta asiasta, vaan kuka kyseisen asian esittää. Kaikista masentavinta taitaa olla tiukan puoluepolitiikan nousu kaikkiin asioihin. Asiat ratkaistaan puoluejaon, ei sen mielekkyyden perusteella.
Minulla ei ole minkään puolueen jäsenkirjaa. Mielipiteitä puolueista kyllä minultakin löytyy.
Ilman puolueen jäsenkirjaa on vaikeampi saada mielipiteitään hyväksytyksi esim. kunnallisessa tai kirkollisessa päätäntäelimissä.
Ei se kuitenkaan pahemmin ole minua haitannut. Motto kun on: Tappaa eivät uskalla ja tiineeksi eivät saa. Tehdään vaikka valitus.

Ei kommentteja: