perjantai 7. maaliskuuta 2008

Lainaus Kuntalehdestä

Lainaan suoraan Eeva-Liisa Hynysen juttua viimeisestä Kuntalehdestä. Siinä hän haastattelee Kuntaliiton lakiasiain johtaja Kari Prättälää. Juttu on monellakin tavalla ansiokas. Tänne sote-sotkuun sopii siitä kappale, joka on seuraava.
- Kunnat näyttävät usein ajattelevan, että kunta voi itse määritellä, missä määrin markkinoiden pelisääntöjä sovelletaan. Näin ei ole, vaan esimerkiksi tilaaja-tuottaja- mallin käyttöönotto saattaa merkitä sitä, että hankintalaki ja muu markkinasäädäntö tulee sovellettavaksi.
Siinäpä mietittävää tilaaja-tuottaja-mallin sisäänajoon Keski-Karjalassa.
* * *
Merkittävä uutinen samassa lehdessä oli otsikoitu: Kuntajakolain uudistaminen vireille.
Jutussa kerrotaan valtiovarainministeriön asettaneen kuntajakolain uudistamista valmistelevan työryhmän. Sen toimiaika on 25.2.2008 - 27.2.2009.
Toimeksiannon mukaan lakia tulee ajankohtaistaa vastaamaan kunta- ja palvelurakenneuudistuksessa esille nousseita uusia tarpeita ja muuttuneita oloja. Uudistuksessa tulisi keskittyä pääasiassa kuntajaon muutosprosessin hallintaan.
Katekismuksen mukaan; mitä se on?
Se on ilmeisesti laki, jolla jukuripäiset valtuutetut ohjataan huomioimaan tosiasiat. Laki ei johtane vielä tässä vaiheessa kuntien pakkoliitoksiin. Mutta pelkään vai pitäisikö sanoa toivon, että jonkin asteista vapaaehtoista pakkoa se saattaa sisällään pitää.
Malliin: Ei kissakaan sinappia lautaselta syö. Sipasepa sinappi kissan takapuoleen, niin johan kelpaa.
* * *
Tohmajärven kärkikaksikosta toinen leventää varahenkilöineen Sinistä tietä. Koti-Karjalassa oli sinisentien kokouksessa juttu. Lehtikuvassa Tuomo Eronen ja Outi Forsblom poseerasivat isäntinä Joukolan hovissa.
Mainitsen tapahtuman siksi, että henkilökohtaisesti pidin koko sinisentien ympärillä tapahtuvaa hössötystä jo kymmenen vuotta sitten aikansa eläneenä. Turhaa kulunkia.
Yhtä turhaksi epäilen Olli Riikosen tutkimusta syrjäkylien julkisen liikenteen järjestämisestä.
Kun ketään ei ole kyytiin nousemassa niin ei sitä liikennettä kylille enää nyt tule. Asia olisi pitänyt hoitaa silloin kun kyliltä pakkasaamuina nousi muutamasta tönöstä savut. Sama asia tässä on kuin kyläkauppojen häviämisessä.
Miten ne ihmiset eivät tätäkään totuutta uskalla tuoda esiin.

Ei kommentteja: