Lapsi ei ole vielä syntynytkään, mutta ristiäisiä puuhataan kiihtyvällä vauhdilla.
Kysymyksessä on tietenkin sosiaali- ja terveydenhuollon liikelaitos (sote) jota ei ole vielä olemassakaan. Hyvä jos tuleekaan. Niin alkutekijöissä on koko liikelaitos toistaiseksi. Nimikilpailu on kuitenkin komiasti julistettu useammassa lehdessä.
Tosiasia on, ettei Tohmajärvi ole vielä mukana perustamassa liikelaitosta. Tohmajärven valtuusto päätti hankkeen alun siirtää vuoden 2009 loppuun. Sitä ennen on aie- tai lopullinen sopimus rustattava sellaiseen kuntoon, että valtuusto voi sen hyväksyä.
Kunnanjohtajien ja muutaman luottamushenkilön pitämällä arviointikokouksella ei tehtyä valtuuston päätöstä voida muuttaa. Hehän kokoontuivat "hätäkokoukseensa" 29.1.2008 ja "tulkitsivat" ettei Tohmajärven kunnanvaltuuston päätös vaikuta mitään, vaan hanke jatkuu alkuperäisen aikataulun mukaan.
Kysymys tästä on; oliko Tohmajärven kunnanjohtaja päättämässä tässä kokouksessa projektin vastuuhenkilönä vai Tohmajärven kunnanjohtajana ja tuomassa tilaisuuteen valtuuston "terveiset"?
Toinen kysymys on miten kunnanjohtajan asema ohjautuu, jos hän on projektin vastuuhenkilö/johtaja ja samalla kunnanjohtaja jonka pitäisi noudattaa kunnanvaltuuston tahtoa ja mielipiteitä. Nimenomaan tilanteessa, jossa valtuuston ja projektin sukset ovat ristissä.
Lojaatillisuus joutuu koetukselle, kun päätökset koskettavat enemmän tai vähemmän myös kunnanjohtajan henkilökohtaista asemaa.
Samaisen kokouksen tulkinta, ettei Tohmajärveä tarvita liikelaitosoperaatioon, on hämmästyttävä. Puitelaki edellyttää palvelujen järjestämiseen vähintään 20000 asukasta. Pitäisi kiinnittää huomiota sanaan; järjestämiseen. Yhdenkin kunnan pois jäänti Keski-Karjalassa torppaa koko liikelaitosidean.
* * *
Projektit ovat projekteja ja ne elävät omaa todellisuuttaan omassa maailmassaan. Niillä ei ole mitään päätösvaltaa yli kunnanvaltuustojen.
Sama totuus on seutuvaltuuston ja seutuvaliokunnan kohdalla. Ne ovat hääränneet "isäntänä" sote-projektissakin. Todellisuudessa niillä ei ole mitään päätäntävaltaa, ei edes esitysoikeutta kunnanvaltuustoille, ellei sellaista toimivaltaa heille ole annettu eripäätöksellä tai hyväksytyllä johtosäännöllä. Keski-Karjalassa tällaista "vallansiirtoa" ei ole tehty.
Nyt ollaan vetämässä toista projektia. Viime vuoden loppuun päättyneen projektin maksatusta valtio ei vielä viime maanantaihin mennessä ollut suorittanut. Kysymys on sentään 200000 eurosta. Kyllä rahat ilmeisesti tulevat, mutta jos viivästys johtuu projektin vedosta, pitäisi ennen uuden alkua vetää vähän henkeä.
* * *
Huomenna on pitkäperjantai. Kirkollinen suuri juhla. Tämän päivän ihmiset ovat maallistuneet niin, ettei nuorimmat, eikä kaikki vanhemmatkaan tiedä pääsiäisen alkuperää ja merkitystä.
En voi rehvastella kirkkohistoriallisilla tiedoillani itsekään. Kouluajoilta tietoa lie kertynyt mikä päähän on tarttunut. Jokunen osa on unohtunut luonnollista tietä iän myötä.
Uskon elämä, jos mikä, on henkilökohtaista. Kirkko seurakunnan kautta koettaa ohjata meitä myös uskon asioissa. Tämän tehtävän kirkko on pääasiassa uskonut pappien tehtäväksi.
Siinä sitä tehtävää papille nykyihmisten keskuudessa riittääkin.
Vanhoilla konsteilla, jalkapuulla, karttakepillä, pelottelulla tai muilla vastaavilla opeilla ei herran sanaa enää voine viedä eteenpäin. Tarvitaan uusia keinoja. Kirkon perinteiset opit ovat pääasialtaan kannatettavia vielä tänäkin päivänä. Esimerkkinä vaikkapa kymmenen käskyä.
Henkilökohtaisesti toivon, että papit kansanomaistaisivat edelleen käyttäytymistään niin kirkossa kuin sen ulkopuolla. Saarna sanalla ja saarnapöntöllä on liikaa rasitetta ja yhteyttä sellaiseen opetukseen, joka ei mene perille kuulijaan nykyisin.
Enempää en ryhdy mielipiteitäni näissä yhteyksissä esiintuomaan.
Toivotan lukijoilleni rauhaisaa pääsiäistä. Vanhasta muistan, ettei pitkänäperjantaina lapsetkaan ulkona hälisseet. Se oli sitä aikaa. Jotain pakkoa, jota emme ymmärtäneet. Ymmärrys pitää olla jokaisen toimen takana. Pakko ei johda lopulliseen hyvään tulokseen, vaikka tarkoitus olisin miten hyvä tahansa.
torstai 20. maaliskuuta 2008
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti