Julkisuudessa ja muutamassa kunnan kokouksessakin on pohdittu Tohmajärven tulevaa vanhushoitoa. Lähtökohtana on ollut kuntaliitoksen yhteydessä saadut 1,47 milj. euron investointirahat. Miten ne käytetään ja mihin?
Ministeriön saatteessa sanotaan, että puolet pitää käyttää vanhainkodin saneeraukseen ja toiset puolet terveyskeskuksen saneeraukseen.
Sotesuunnitelmissa on sotkeuduttu jo näihinkin rahoihin. Tietenkin ilman toimivaltaa. Siinä suhteessa rahat eivät ole "soten käytössä". Rahojen käytöstä päättää kunnanvaltuusto ja tietyssä tapauksessa ministeriö.
* * *
Omana mielipiteenäni tuon tietoon, että vanhukset tulee edelleenkin hoitaa ensisijaisesti kotiin. Kun kotihoito käy mahdottomaksi pitää hoitopaikan löytyä omalta paikkakunnalta.
Keskustelussa on tuotu mahdolliseksi, että nykyinen vanhainkoti lakkaudettaisiin. Terveyskeskuksen vuodeosastolta vanhukset siirrettäisiin Kotipihaan. Terveyskeskukseen jäisivät vain lääkinnällistähoitoa tarvitsevat potilaat. Tällaista on väläytelty.
* * *
Suunnitelmaan liittyy enemmän muttia kuin mitä tähän kirjoitukseen sopii. En ryhdy niitä kaikkia nyt setvomaan. Vähäisin ei ole mahdollisuus, joka voi syntyä, jos sote toteutuu.
Puutun tässä yhteen kohtaan suunnitelmaa, rahoitukseen, jolla Kotipihaa aiotaan saneerata.
Kotipihaa pitäisi tulevaisuudessa kehittää kunnan rahoituksella.
Siinä se pulma onkin. Saako toisen tontille rakentaa, on ikivanha kysymys radion tietilaarista.
Kotipiha on paikkansa ansainnut tarjotessaan asuntoja vanhuksille. Sitä kukaan tuskin asettaa kyseenalaiseksi. Kotipiha on rekisteröity yhdistys, joka itsenäisesti päättää omista asioistaan yhdistyslain suomalla valtuutuksella. Sopimuksilla, jotka rajoittaisivat yhdistyksen päätäntävaltaa tai ohjaisi sen toimintaa, ei voine ohjata. Kunnan rahallinen tuki tullee näin ollen erittäin vaikeaksi osoittaa Kotipihan saneeraukseen.
* * *
Tehtiinpä mitä ratkaisuja hyvänsä vanhushoitoon, yksi asia pitää pitää kirkkaana. Jos kunta hoitaa laitoksissa vanhuksiaan pitää hoitopaikat olla kunnan omistamissa rakennuksissa. Muuten syntyy liian monta uhkatekijää, joita ei voida ennakoida.
Pidän edelleen käyttökelpoisena vaihtoehtona, että saadut investointiavustusrahat käytetään terveyskeskusrakennukseen. Käyttömuutos edellyttää tähän ministeriön suostumusta.
Sosiaalitoimiston tilat muutetaan vanhuspaikoiksi ja sen tilan jatkoksi rakennetaan noin 12 yksiön tasoista tehostetunpalvelunasuntoa.
Näin menetellen saadaan tehokas sairaus/vanhuspalveluyksikkö. Nykyinen vanhainkoti voidaan ylimenokauden jälkeen lakkauttaa.
Katsotaan miten asiat etenevät.
perjantai 21. maaliskuuta 2008
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
1 kommentti:
Näin juuri. Valtuuston kannattaisi kaivella muistilokeroistaan ensimmäisin suunnitelma terveyskeskuksen yhteyteen rakennettavasta järjestelystä. Sitä kuinka paljon rahaa olisi säästynyt, ei uskalla edes ajatella. Ja homma olisi ollut jo valmiina ajat onnensa.
Lähetä kommentti