keskiviikko 26. elokuuta 2009

Yrittäjiä tarvitaan

Paljon, jopa maailmalla julkisuutta saanut, mutta Tohmajärvellä tavallisen kansan keskuudessa vähän tunnettu ja tiedetty Nordic Koivu Oy aikoo lehtitietojen mukaan muuttaa toimintaansa ja siirtää tuotantotilansa Kirkkoniemestä Kemieen.
Tätä varten kunta aikoo rakentaa yritykselle n. 800 m2 hallin (n. 30m kertaa 30m) terveyskeskuksen vastapäätä ns. sinisentien varteen.
Asia tuli allekirjoittaneelle yllätyksenä. Olin ymmärtänyt yrityksen saaneen mieleisensä toimitilat entisistä rajavartioston toimipaikalta. Samoin toiminnan muutos siirtyä omasta mahlan keräämisestä ostotoimintaan on merkittävä muutos. Löytää 50 mahlankerääjää Tohmajärveltä lienee vaikeaa, mutta laajemmalta alueelta ehkä sekin onnistuu. Yrityksen toiminta nykyisellään Risteessä vuokratiloissa oli yllätys myös. Julkisuudesta aikoinaan sain toisenlaisen kuvan omistussuhteista.
* * *
Halli maksanee n. 1 millin euroja. Halliin voi saada maksimissaan 35% TE-keskukselta investointiavustusta. Jos saa. Työpaikkoja hallilla olisi ehkä 3,5 henkilöä, jossa luvussa ovat mukana yrittäjät itse. Sesonki työllistäisi 10 -15 työntekijää.
Tuossapa pohdittavaa kunnanvaltuutetuille. Tohmajärvellä on tunnetusti hiljaista yritysrintamalla. Uusi yrittäjiä ei juuri ole näkyvissä. Tätä taustaa vasten vanhojen "tukeminen" on perusteltua. Susanna ja Arto Maaranen eivät kunnan tukea ole juuri saaneet. Eipä juuri pyytäneetkään. Heidän yrityksensä on toiminut ymmärrettävistä syistä paikkakunnalla "sordiino päällä". Valtakunnallisesti ja miksikäs ei myös maailman laajuisesti he ovat olleet kiitettävästi esillä. Tuoneet myös Tohmajärveä paikkakuntana myönteisesti esille.
Olen henkilökohtaisesti keskustellut joskus Susanna Maarasen kanssa yritysasioista ja ollut erimieltäkin hänen kanssaan. Maaraset ovat omalla toiminnallaan osoittaneet olevansa todellisia yrittäjiä. Siksi toivon valtuutetuilta myötämielistä suhtautumista heidän uudelle hankkeelleen.


Ei kommentteja: