torstai 6. elokuuta 2009

Työkokouksen satoa.

Osallistuin eilen sosiaali- ja terveyslautakunnan koollekutsumaan työkokoukseen. Tilaisuudessa ei tehty päätöksi. Paikalla oli 18 henkilöä, joita puolet virkahenkilöitä. Mm. Kesälahden ja Rääkkylän kunnanjohtajat.
Tapahtuma kesti neljätuntia, jona aika kuultiin alustukset Päivi Hakuliselta, Juhani Junnilaiselta, Heli Pölöseltä, Sirpa Kojolta ja Kirsi Kaikolta sekä valmisteltu puheenvuoro lääkäri Markku Savolalta.
* * *
Alustukset käsittelivät pääasiassa Hellin piirissä tapahtuvia päiväkohtaisia asioita. Alustuksista ja käytetyistä puheenvuoroista tuli esille epätietoisuus rakennuskohteiden toteuttamisesta. Rakennetaanko Kesälahdella ja Tohmajärvellä sellaista, jota Helli-liikelaitos tulee käyttämään tulevaisuudessa.
Omaa päätöstä haluttiin myös tulevasta yhteisestä terveyskeskuksesta ja sen yhteydessä olevasta vuodeosastosta. Kesälahden kunnanjohtajan mielestä sellainen päätös olisi voitu tehdä jo tässä tapahtumassa, joka tuli torjutuksi puheenvuoroissa.
* * *
Omana havaintonani alustuksista näin, että virkahenkilöt puhuvat esim. vanhustyön osalta valtakunnallisista suosituksista, niiden ylityksistä ja alituksista. Puhutaan prosenteista ja henkilöistä sekaisin niin, ettei aina pysy kärryllä missä ollaan menossa.
Ainakin minulta meni sekaisin milloin puhuttiin tehostetusta, milloin tehostamattomasta asumispalvelusta, milloin vuodeosastosta tai jostain sellaisesta josta en saanut selvää. Ja minun pitäisi olla luottamushenkilönä vastaamassa virkamiesten tekemistä esityksistä??????
Hätäpäissäni kysyinkin, onko sillä merkitystä ja kannattaako siihen kiinnittää huomiota makaako vanhus vuoteessa tehostetussa asumispalvelussa vai vuodeosastolla sairauttaan tai vanhuuttaan, jos ei pysy pystyssä eikä pysty itsestään muutenkaan huolehtimaan. Kannattaako palvelumuodon nimeen vannoa, kun hoito molemmissa on sama? Tämmöisiä asioita paisuva hallinto näyttää jatkuvasti nostavan esiin.
* * *
Mielen kiintoisimman puheenvuoron käytti vs. johtava ylilääkäri Markku Savola.
Hän toi omana mielipiteenään tietoon, ettei yöpäivystystä tulisi Hellissä lopettaa. Sen hintaa kokonaisuudelle ei voi numeroilla todistaa. Joku on laskenut, että yöpäivystystä käytettäisiin keskimäärin 3 kertaa. Hän totesi tämän hetkisen tilanteen kalliiksi, mutta ettei palvelua sittenkään vietäisi Helliltä pois.
Sairaanhoitajien työkuvan laventamisen käsittämään esim. luomien poisto ja ompelu, näki Savola ongelmalliseksi nykyisellään. Hyväksi Savola totesi järjestelmän, jossa lääkäri ja sairaanhoitaja toimivat työparina.
* * *
Asian ytimeen mentiin kun Savola esitti puheenvuorossaan kysymyksen: Mistä löydetään lääkäreitä?"
Savola toi esiin julkisen ja yksityisen puolen tavan rekrytoida lääkäreitä. Hän sanoi yksityiseltä puolen lähestyttävän lääkäreitä "seireenien" välityksellä. Nämä kysyvät, sovittelevat ja lupaavat yksityiskohtaisia asioita työehtoihin. Myös palkkaan, jonka Savola epäili olevan monenkaan kohdalla tärkein asia. Julkinen puoli panee ilmoituksen lehteen ja odottaa hakijoita. Ei ihme, jos kiinnostus on erilaista hakeutumisessa.
Syitä toki löytyy konsultoinnissa, koulutukseen pääsyssä j.n.e.
* * *
Mistä löydetään lääkäreitä, kysymykseen palasin esittämällä Savolalle vastakysymyksen.
Vaikuttaako Keski-Karjalan huonoon lääkäritilanteeseen mahdollinen huono maineemme lääkärien keskuudessa?
Savolan vastaus oli diplomaattisesti muodoiltu. Se päättyi kuitenkin sanatarkkaan sitaattiin: "Antakaa meille työrauha." Sekä hänen lisäkysymykseen: "Onko annettu?" Johon vastasin ilman pyydettyä puheenvuoroa: "Ei".
Savolan esitys sai syntymään vilkkaan keskustelun, joissa myös kysyttiin oliko Hellille valittu elinkaarimalli paras vaihtoehto toteutettavaksi. Helpolta se ei ainakaan tässä vaiheessa näytä.
* * *
Edellä kuvatun keskustelun lopulla jouhe yhteislautakunnan puheenjohtaja lausumaan mielipiteenään, ettei ole sopivaa luottamushenkilön kirjoitella lehtiin ja blogeihin kokousasioista. Ymmärsin hänen tarkoittavan ohjeellaan minua. En tiedä toista blogikirjoittajaa.
Kuten edellä näkyy, en ole hänen ohjettaan noudattanut. Vastaan kirjoituksistani ja niiden sisällöstä itsenäisesti. Luottamushenkilönä kirjoittamistani kannustaa kuntalaki, joka korostaa julkisuutta ja läpinäkyvyyttää myös kunnallisissa asioissa. Sitä läpinäkyvyyttää pitäisi johtavissa paikoilla olevien kannustaa ei kahlita. Mutta meitähän on moneksi.

Ei kommentteja: