maanantai 24. elokuuta 2009

Näin meitä viedään

Olen MOT-raportin innokas katsoja. Eilen oli loistava raportti Timo-Erkki Heinolta amerikkalaisesta elämänmenosta. Juttu puuttui Amerikasta lähteneeseen huimaan tuloerojen nousuun. Katsokaa hyvät ihmiset tänään uusinta, jos voitte. Kannattaa.
Ensi maanantaina tulee samaa asiaa käsittelevä osuus. Silloin puhutaan suomalaisista huimista palkkaeroista.
Heino jututti huippuekonomistia, taloustieteen nobelistia Robert Solowia. Tähtiin nousseet palkkaerot Solowia näki johtuvan puutteellisesta poliittisesta valvonnasta, joka ei ole tahtonut puuttua lainsäädännöllä asian korjaamiseen. Talouteen rakennetut tahalliset kuplat ovat vieneet eräiden ahneuden takia kansantaloudet kuilun partaalle.
Tästä tulee suora linja myös suomalaiseen nykytilanteeseen. Tehtaita lopetetaan. Ihmisiä passitetaan maantielle. Veroja lasketaan huippurikkailta. Köyhät köyhtyvät.
* * *
Kaikki tämä olisi estettävissä tai ainakin tätä voitaisiin jarruttaa, jos kansalaiset niin tahtoisivat. Se tapahtuisi vaalien kautta. Valitsemalla eduskuntaan sellaisia henkilöitä, jotka tahtoisivat lainsäädännöllä vaikuttaa niin, että hyvinvointi tulisi kansalaisille tasaisemmin. Rikkaita voi ja saa yhteiskunnassa olla edelleen. Ökkyrikkaita en usko edes rikkaiden kaipaavan. Johonkin se kohtuuden raja on asetettava. Yksityinen ihminen ei näköjään siihen pysty.
Säälittää pienipalkkaiset, vanhukset ja toimeentulon rajalla elää kituuttajat, jotka vaaleissa äänestävät omaa etuaan vastaan. Tätä tapahtuu myös toisin päin jonkin verran. Suurin syy löytyy kuitenkin niistä, jotka eivät enää usko vaaleilla vaikuttamiseen ja jäävät kotiinsa mököttämään.
Katsokaa ihmiset ensimaanantain MOT. Se herättää ainakin ajattelemaan.

Ei kommentteja: