sunnuntai 30. elokuuta 2009

Kunnanhallitus kokoontuu tänään.

En mahda mitään sille, että tuntuu helpottavalta olla hallituksen ulkopuolella. Edellinen valtuustokausi oli raskas. Vasta nyt sen huomaa. Oli turhauttavaa istua kokouksissa, kun etukäteen tiesi, että esitykset ja kannanotot menevät kuuroille korville. Ne eivät riittäneet edes herättämään keskustelua. Elettiin silloin ja eletään ilmeisesti nytkin yhden oikean totuuden aikaa. Sen oikean kuulee kunnanjohtajan suusta ja näkee hänen päätösehdotuksistaan.
* * *
Jetina ry on taas esityslistalla. Tämä pohjaton kaivo, johon pitää kuntien kaataa rahaa jatkuvasti, että ry kestäisi yhdistysrekisterissä. Tuloksia yhdistyksen toimista on vaikea tavallisen ihmisen löytää. Jetina ry:n toimintakertomuksista niitä kyllä löytyy. Yhdistys itse ne sinne kirjaa.
Hallitukselta Jetina tällä kertaa pyytää anteeksi "velkojaan" joita se ei sano pystyvänsä kunnalle maksamaan. Summa lienee n. 50000 euroa, jos oikein muistan. Yhdistys on elänyt siis yli varojensa. Miksikö? Siksi, että sielläkin eletään kuin Keski-Karjalan kunnissa. Vailla taloudellista vastuuta.
* * *
Esittäisin harkittavaksi koko Jetina ry:n tarpeellisuuden. Kunnissa on edelleen omat korkeat elinkeinoelämästä ja sen kehittämisestä vastaavat virkamiehensä. Siis tuplamiehitys hoitamaan yritys- ja elinkeinoelämän asioita. Tuplasta taas voi sanoa, että mitä useampi kokki sitä huonompi soppa. Vastuu katoaa niin, ettei niistä vastaa kukaan. Muutenhan homma saisi olla siksellään, mutta kun ei ole rahaa.
* * *
Tohmajärvelle ryhdytään rakentamaan uutta kuntastrategiaa. Suomeksi laskelmointiin perustuvaa toimintasuunnitelmaa. Niin kuin lähes kaikki vähänkin omaa aivotyöskentelyä tai vastuuta vaativat hankkeet, tämäkin annetaan ulkopuolisen konsultin tehtäväksi. Rahaa palaa strategian ja siihen liittyviin hommeleihin reilusti toistakymmentä tonnia.
Missä ovat ne visionäärit ja tulevaisuuden rakentajat, joita itsekin olin aikanaan kuntaan hankkimassa. He näyttävät kelpaavan valtakunnan tasolla ainakin yhden puolueen käyttöön. Pitäisi riittää ja kelvata kuntaankin.
Kysyä sopii, onko järkeä rakentaa suunnitelmia kuntaan, kun valtakunnankin tasolla horjutaan, eikä tiedetä pysytäänkö pystyssä vai kaadutaanko ja mihin suuntaan. Ensin ainakin pitäisi luottamushenkilöihin puhaltaa sellainen henki, että edes jostain asiasta oltaisiin yhtämieltä. Nyt sellainen asia on, ettei mistään olla yhtä mieltä.
Hengen rakentamisessa näen päätastuun olevan kunnanjohtajalla. On turha rakentaa strategioita, joita ei tulla valtuustossa suurella enemmistöllä hyväksymään. Siihen asti päätetään kunnan asioista yksi asia kerrallaan ja silloinkin äänestäen.

Ei kommentteja: