keskiviikko 5. elokuuta 2009

Miettimisen aihetta

Lukija soitti eilen ja kehoitti kiinnittämään huomiota häntä vaivaavaan asiaan. Kirjoittamaankin siitä. Kun ollaan kissan pöydälle nosto porukkaa niin kyllähän asian esiinotto sopii. Kysymys on sotainvaliidien ja sotaveteraanien asiasta.
Heti alkuun tulkoon sanottua, ettei soittaja ottanut asiaa esiin poliittisin perustein. Tunnen hänet hyvin jo nuoruusvuosilta. Luulisin hänen olevan vahva oikeistolainen ja perusarvojen kunnioittaja.
Soittajaa vaivaa kehityssuunta, jolla ollaan tavallaan ratsastamassa veteraanien ja invaliidien asialla. Hän totesi, että nyt nousevat sellaiset voimat puhumaan asioista, joista heidän olisi pitänyt puhua ja joiden puolesta toimia silloin kun veteraanit ja sotainvaliidit apua olisivat tarvinneet.
Nyt kun avuntarvitsijat alkavat loppua tilalle nousee henkilöitä, joilla ei aikaisemmin ole asian kanssa ollut mitään tekemistä. Soittaja näki, että tällaisilla henkilöillä on oma etu kyseessä. Kissan häntä kainalossa.
Edelleen hän sanoi, ettei häneltä enää tipu rahaa sotainvaliidien ja veteraanien keräyksiin.
* * *
Tuossapa tuota pähkinää on purtavaksi itse kullekin. Tosiasia lienee, että niin sotaveteraanit kuin invaliiditkin ovat apua tarvinneet. Yksityisiltä tullut apu on varsinkin sodan jälkeisinä vuosina ollut ensiarvoisen merkittävää. Yleisetsyyt olivat alkuun yhteiskunnan avun esteenä.
Viime vuosina on esiin tullut myös törkeitä keräyshuijauksia, joilla veteraanien ja invaliidien asemaa on käytetty hyväksi. Näillä kerääjillä ei ole avunannon kanssa mitään tekemistä. He keräävät rahaa vain omaan taskuunsa.
Saattaa olla, että sotaveteraanien ja sotainvaliidien rivien harvennessa heidän tilalleen nousee myös sellaisia henkilöitä, joilla ei näytä olevan asian kanssa mitään tekemistä. He pyörittävät toimintaa eteenpäin.
Mutta mitkä ovat heidän tavoitteensa, joku voi kysyä. Ei kovin pitkään sotainvaliidien ja sotaveteraanien auttaminen. Toiminnan muuttaminen esim. veteraanien ja invaliidien muiston kunnioittamiseksi ja säilyttämiseksi voisi olla yksi tavoite toiminnalle. Silloin nimi järjestöille pitää muuttaa.
Oma ongelmansa kyseisten järjestöjen piirissä ovat erilaiset valtakunnalliset rahastot ja säätiöt. Onko siellä varallisuutta, miten paljon ja miten ne saadaan pysymään ja palvelemaan alkuperäistä tarkoitustaan, kun tarve siihen loppuu.
Lukija soitti merkittävästä ja tärkeästä asiasta.

Ei kommentteja: