maanantai 10. elokuuta 2009

Missä mennään

Luin paikallislehdestä "Tohmajärvi-vedenlaadun ja virkistysarvojen parantaminen" jutun, jossa kerrottiin hankkeen nykytilasta. Siitä kävi selväksi, että hankkeessa on mukana suunnitelma, jossa Kirkkorantaan on tulossa yleinen uimaranta.
Hämmästyksekseni kirjoituksesta ei käynyt esiin seurakunnan kanta suunnitelmaan. Kiinteistö- ja ympäristötyönjohtokunta on kokouksessaan 17.3.2009 käsitellyt asiaa ja lähettänyt kantansa tiedoksi hankkeen vetäjälle.
Seuraavassa ote tiedoksiannosta ranskalaisin viivoin.
- Johtokunta ei usko nopeaan veden laadun paranemiseen.
- Johtokunnan näkökannan mukaan olisi ensiarvoista, että kasvillisuus järvestä niitettäisiin koko Kirkkoniemen alueelta seurakunnan maaomistuksen kohdalta.
- Seurakunnalla ei ole tarvetta rakentaa rannalleen uimalaa järven mataluudesta ja veden laadusta johtuen. Yleisen uimarannan mahdollisuutta rajoittaa myös lähellä oleva kirkko ja hautausmaa.
- Ranta-alueelleen seurakunta voi ajatella mahdollisuutta rakentaa pienille lapsille virkistysalueen kahluu paikkoineen veden laadun parannuttua.
- Varsinaisen metsäalueen seurakunta aikoo pitää puistomaisena vanhoine paksukaarnaisine mäntyineen.
- Mahdolliseen rantojen ruoppaukseen ei johtokunta tässä vaiheessa voinut ottaa kantaa. Tietopohja tältä osin puuttui.
* * *
Allekirjoittanut ei tiedä muuta kannanottoa seurakunnan puolelta kuin tuo ylläoleva. Joskus kaksivuotta sitten on henkilötasolla otettu uimarantamahdollisuus esiin. Siinä on ruopattavaksi alueeksi suunniteltu 25o metriä pitkä, 80 metriä leveä ja o,5 metriä syvä alue.
Ruopatut maamassat .10000 m3 tulisivat läjittää kuivalle maalle. Tiestöineen ja rakennelmineen silloinen kustannusarvio oli 65000 euroa (alv.0%)
* * *
Asian innoittamana ja seurakunnan puolelta hankkeen taustaryhmään valittuna ajelin eilen veneellä Tohmajärven rantoja pitkin päästä päähän.
Järvirutto, vai mikä tämä viimeisin vesikasvi lie nimeltään, näyttää valtaavan rannat. Sanovat, ettei sen poistamiseen nykyisellään löydy keinoa.
Paras mahdollinen uimaranta saataisiin varmasti Selkäsaareen. Niin sijainti kuin rannan syvyys olisivat sopivia. Tieyhteys saareen pitäisi kuitenkin rakentaa.
Väärälahti on onneton paikka nykyisellään. Ajelin hiljaa Luosojoen suuta kohti. Kun veden syvyys oli n. 70 senttimetriä tuikkasin airon pohjaa kohti. Kaksi metriä airoa humahti pienellä työntövoimalla mutalikkoon.
Ruoppaamista Vapolla riittää. Kunhan tekevät ruoppauksen huolella, eivätkä möyhennä mutaa varsinaiseen järveen.
Kävin katsomassa muutama vuosi niin ikään projektirahoilla rakennettua uimarantaa kemieläisten venevalkaman kupeella. Ei ole uijia näkynyt eikä näkynyt nytkään. Sopisi uimaloiden suunnittelijoiden köyvän katsomassa entisiä töitään ennen kuin uusiin toimiin ryhtyvät.
* * *
Nyt olisi panostettava siihen mikä oli hankkeen alkuperäinen tarkoitus. Järven veden laadun parantaminen. Jos siinä onnistutaan, niin rakennetaan vaikka kymmenen uimalaa. Edellytyksenä, että niihin riittää uijia.
Epäilen, että nykykuntoiseen järveen rakennettuun uimalaan ei löydy uijia. Rahaa varmasti löytyy. Onhan se niin hienoa, että on rakennettu uimala kansalaisille.
Minä en vastusta uimaloiden rakentamista edes Tohmajärveen. Kerroin vain onko siinä tämän päivän edellytyksillä mitään järkeä.
Niin, Tohmajärven tämän kertainen kunnostushankeen kustannukset ovat reilusti yli 200000 euroa ja kesto tämän vuoden loppuun. Valitettavasti näillä rahoilla ei veden laatu vielä parane. Eurot menee tutkimuksiin ja suunnitelmiin.

1 kommentti:

Esa A. Luukkainen kirjoitti...

kun lukee kiinteistöjohtokunnan lausunnon, ymmärtää hyvin, miksi se on jäänyt "vahingossa" huomiotta... realismi ei nääs sovi projekteihin.