keskiviikko 26. elokuuta 2009

Yhteistä omaisuutta on

Kunnanjohtaja Riikonen esityksillään on voimakkaasti ryhtynyt tukemaan metsämaan myyntiä yksityiselle ilman julkista myyntiinpanoa. Olen jo aikaisemmin ilmaissut kantani menettelyyn. Mielestäni se loukkaa kuntalaisten yhdenvertaisuutta, jota jotkut voivat kutsua yhden ostajan suosimiseksi.
Valtuutetut voivat kaupan tullessa hyväksyttäväksi päättää myydäänkö metsämaa vai pannaanko julkiseen myyntiin. Samalla voisivat päättää miten kunnan maakauppoihin yleensäkin tulevaisuudessa suhtaudutaan. Jos kauppa nyt hyväksytään saattaa siitä joku valittaa tai siitä muodostuu ennakkotapaus tuleville maakaupoille.
* * *
Tohmajärven kunnalla oli maata viime vuoden alussa yhteensä 1923 hehtaaria, joista muodostui 52 eri tilaa.
Nyt kyseessä oleva kauppa on osa Hovilan tilasta, jonka kokonaispinta-ala on n. 335 hehtaaria.
Maata on kunnalla melkoisesti. Siksi sen pidosta tai myynnistä olisi oltava selvät päätökset ja niitä pitäisi noudattaa ilman hetkellisiä tempoiluja suhdanne vaihteluissa. Maa ei ole uusiutuva luonnonvara.
* * *
Kun yhteisistä metsämaista on ryhdytty kirjoittamaan niin katsotaan miten paljon maata omistaa Tohmajärven evl. seurakunta.
Seurakunnalla on maata n. 418 hehtaaria. Ne muodostuvat 23 eri tilasta. Hehtaareiltaan suurimmat ovat Kirkkoniemi n. 131 hehtaaria ja Pappila Peijonniemessä 102 hehtaaria. Myyntisuunnitelmia maista ei ole. Seurakunta on velaton.

1 kommentti:

Esa A. Luukkainen kirjoitti...

ka oiskoon tuo kirkkoniemi myytävänä?! siellähän sijaitsee mainio kesämökki jollekin isompitilalliselle. ja voiskoon tuota kysellä vaikka paikalliselta kirkkoherralta suoraan, jos vaikka välttäis niin nämä turhanpäiväiset rotokollat. miksei herran temppelissä menis samoin menoin kuin kunnatalollaki. vai onko joskus piässynnä mänemäänki...