perjantai 14. elokuuta 2009

Täydentämään vai kilpailemaan?

Kesälahdelle on tuloillaan Mäntyniemen Ikihonka Oy, jonka tarkoitus on tuottaa asumispalveluja erityisesti vanhuksille ja kehitysvammaisille. Yrityksen tähtäimessä on rakentaa oma 30 paikkainen palvelukoti, jossa on omat osastot vanhuksille ja kehitysvammaisille.
Tervetuloa yrittäjät Keski-Karjalaan. Vanhuspalvelujen tuottajista täällä onkin mielestäni pulaa. Vaihtoehdot ovat vähissä ja uskon uusien yrittäjien tuovan piristystä virkamiesjohtoiseen kunnalliseen palvelutarjontaan.
* * *
Uusi yritys jos ja kunhan se aloitta toimintansa, tuo omat mausteensa Tilaajakeskuksen ja Helli-liikelaitoksen työnjakoon.
Ensimmäiseksi nousee kysymys kuka tilaa, kilpailuttaa ja tuottaa palvelut. Keski-Karjalassahan noudatetaan tilaaja/tuottajamallia.
Alkuaan puhuttiin ja kirjattiinkin Sosiaali- ja terveyslautakunnan olevan tilaaja ja tuottajaksi kirjattiin Helli-liikelaitos. Nyttemmin rooleja ei ole saatu tältä osin selviksi.
Karjalaisessa Mäntyniemi Ikihonka Oy jutussa parissakin kohtaa mainitaan Hellin kilpailuttavan vanhuspalvelut. Kun Helli kilpailuttaa ja itse tuottaa samoja palveluja, niin siinä onkin soppaa hämmennettäväksi. Mitähän se tilaajalautakunta jota myös yhteislutakunnaksi kutsutaan tekee?
Ei tilaaja/tuottajamalli ole missään muuallakaan kiitoksiin asti yltänyt. Ei tule ilmeisesti onnistumaan nykymenolla Keski-Karjalassakaan.
* * *
Vaalirahasotkuja selvitellessä ovat politiikot ylittäneet puheissaan doopinkiurheilijoiden tason. Politiikkojen selityksissä urheilijat olisivat olleet puhtaita pulmusia.

Ei kommentteja: