maanantai 17. elokuuta 2009

Opastusta ja ohjausta

Kotikarjalan "Lukijan porinat" palsta viime lauantailta oli harvinaisen antoisa. Siellä opastettiin ja ohjattiin lukijaa ja Esa Lahtelaa. Siinä sivussa minäkin sain aihetta blogiini.
Harvoin enää kansanedustajaa pääsee opastamaan, sen jälkeen kun vaalit ovat pidetty. Nyt avautui oikein neuvon paikka.
Onhan se ennen kuulumatonta, että ihminen tulee ryystämään vähistä kaloista keitettyä yhteistä soppaa ilman, että hänellä on omistuksessaan maata osakaskunnan alueella.
Hyi, hyi Esa, ettäs kehtaat. Varo nyt menemästä hirvipeijaisiin. Vaikka ei ne hirvimiehet niin kade taida olla. Minuakaan ei ole ajettu pois peijaisista, vaikka olen äänekäs ryystäjä.
* * *
Samalta palstalta selvisi, ettei Esa Lahtelaa opastanutkaan hoitokunta, niin kuin hänelle lähetetyssä kirjeessä luki. Lähettäjä oli ilmeisesti, jokin yli valveentunut hoitokunnan jäsen ilman valtuutusta porttikiellon antoon.
Hoitokunta omassa kannanotossaan toivotti Esa Lahtelan jatkossakin tervetulleeksi osakaskunnan ja jakokunnan rantakalatilaisuuksiin.
Muistelen, että Esa Lahtela on eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen. Jos olen oikeassa, niin näin välittyvät tiedot Keski-Karjalasta suoraan lainlaajiloille siitä miten kalastusasioita täällä päin hoidetaan.
* * *
Toisen "oppitunnin" antoivat Tohmajärven keskustanuoret. He kertoivat lukijan porinoissa mitä on demokratia ja miten siinä pitää toimia. Kirjoituksessaan he ilmoittautuivat alle kolmikymppisiksi. Siis meikäläisen mittapuulla sangen varhaiskypsiksi poliittisesti ajateltuna. Minä siinä iässä juoksin vielä pallon perässä ilman hajuakaan politiikasta tai toisten asioiden hoidosta. Nyt on siis poliittisesti uusi aika. Nuoret eivät vain toimi, vaan neuvovat vanhempiaan.
En puutu enemmälti kirjoituksen sisältöön, enkä sen ilmikirjoitukseen. Pari asiaa, jotka kannattaisi nuorten itselleen paremmin selvittää voisivat olla, vaikkapa seuraavat.
Kun kirjoitetaan, että meillä pyritään henkilöitä lokaamaan ja vääristelemään asioita pitäisi jokin kongreettinen esimerkki tuoda esiin. Nyt yleisellä tasolla kirjoitettu jää huitaisuksi tyhjyyteen.
Sitten mielipiteeni sanatarkkaan lauseeseen: "Enemmistön tahdon toteutuminen on demokratiaa." Tähän sanoisin, että onpa yksiselkoinen selostus demokratialle. Oppi lienee saatu käytännön toiminnan todistelusta, jota Tohmajärvellä puolueista riippumatta on harrastettu vuosikymmenet. Mielestäni eniten nyt viimeisen viiden vuoden aikana.
Enemmistön tahdon toteutuminen on ollut Tohmajärvellä ja varmasti monella muullakin paikkakunnalla enemmistön vallan yksipuolista käyttöä oman mielipide suunnan asioiden ajoon kuin demokratiaa.
Voisin kirjoittaa mitä minä kuvittelen demokratiaksi, mutta jääköön. Olen sen kirjoittanut tälläkin blogilla moneen kertaan. Näyttää, etteivät keskustanuoret ole juttujani lukeneet. Tai eivät ole mielipidettäni arvostaneet. Eihän ne nuoret...

1 kommentti:

Esa A. Luukkainen kirjoitti...

taitavat olla kotikarjalan kirjoituksen takana olevat "nuoret" hiukan vanhempaa sorttia;)etteivät peräti eläkkeellä...

miksiköhän nuorille ei ole muuten annettu nimiä kasteissaan, vai ovatko peräti yhtä rohkeita kuin esikuvansa?!