maanantai 12. tammikuuta 2009

Valtuuston ensimmäinen kokous

Hyvin se meni. Puhe ja äänivallan veivät äänestäjät, mutta istumapaikka valtuustosalin periltä löytyi. Ja kirjoitusvalta jäi ainakin toistaiseksi entiselleen.
Henkilövalinnat menivät ennakkotietojen mukaan. Lukuun ottamatta jo ennakkoon sössittyä sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsenten valintaa.
Tohmajärven valtuusto joutuu sähläyksen takia, joka johtuu turhasta kiireestä ja harkitsevan ajattelun puutteesta pitämään seuraavan valtuuston kokouksensa jo 26.1.2009., jossa lautakunnan jäsenet valitaan.

Asia kohdassa 6, jossa valittiin valtuuston puheenjohtajisto, nosti entinen meno päätään. Eli puheenvuoroja pyydettiin ohi käsiteltävän asian.
Valtuutettu Matti Kuittinen esitti, että valtuustokauden puolivälissä tarkasteltaisiin myös luottamushenkilöiden osalta mennyttä aikaa ja jos olisi aihetta voitaisiin valintoihin palata.
Kuittinen sanoi, että hänen esityksensä ei tule ryhmäpäätöksenä vaan omana ajatteluna. Valtuutettu Hasunen ehätti jo Kuittista kannattamaan, mutta veti kannatuksensa jo kohta pois.
Demareilta ja Viisikolta ei herunut myöskään Kuittiselle kannatusta. Niistä piireistä todettiin, että asia olisi ollut hyvä tuoda esiin ennakko neuvotteluissa. Puheenvuoroista aisti, että Kuittisen yritys saattoi olla väljä veto tehtyjen henkilövalintojen pehmentämiseksi.
Keskustan Haaranen piti hyvänä Kuittisen esitystä, mutta ei sitä kannattanut. Mikä minussa herätti kysymyksen: Miten voi esitystä pitää hyvänä, mutta ei sitä kuitenkaan esitä kannatuspuheenvuorona? Olen huomannut vastaavia puheenvuoroja aikaisemminkin valtuuston kokouksissa.

Vähän saman tyylisen puheenvuoron piti Viisikon Aarne Laasonen asia kohdassa 11. Yhteislautakunnan jäsenten valinta. (Lautakunnalla on enemmänkin nimiä, joihin toivottavasti jossain vaiheessa vakiinnutaan.)
Hän puhui ryhmäpuheenjohtajansa Antero Nenosen puolesta. Aarne näki Anteron hyvänä ehdokkaana lautakunnan jäseneksi, mutta ei tehnyt esitystä Anteron valitsemiseksi. Kysyn mitä puheenvuoro kokouksessa esitti?


Kunnanhallituksen puheenjohtajaksi valittiin kokouksessa keskustan Leena Väistö.
Valinta tapahtui oman vaatimattoman havaintokynnykseni ulkopuolella. Selvää, tai ainakin takapenkille asti kuuluvaa esitystä hänen valitsemisekseen en kuullut. Enempää kuin suosionosoituksia, joita tällaisessa tapauksessa tavataan antaa.
Leena Väistö asteli vain yht`äkkiä korokkeelle hallituksen puheenjohtajan paikalle. Rohkenen tässä onnitella häntä valinnasta ja toivottaa menestystä tehtävässään. Luulen, että tehtävää riittää.

1 kommentti:

Esa A. Luukkainen kirjoitti...

Onnittelut uudelle valtuustolle alkaneen kautensa taatusti nopeimmasta kokouksesta! Alle tuntiin tuskin päästään enää uudelleen seuraavalla nelivuotiskaudella.

Todellakin ihmetystä aiheutti se, miten hiljainen oli hallituksen pj:n valinta ja etenkin miten hiljaiseksi jäi hallituksen puheenjohtajan tervehdys, jota hän tuskin kuuli edes itse.

Lieneekö ollut hiljaisuus nöyryyden merkki, olihan Leena Väistön molemmilla puolilla tarkkailuhenkilöt. Ettei tulisi heti nimitysvaiheessa puhutuksi ohi suun, tai ohi ryhmäajattelun.

Vielä suurempi hämmästys oli takapenkkiläiselle se, ettei kunnanjohtaja Riikonen tervehtinyt uutta valtuustoa millään tavoin. Johtuikohan se puolestaan viereltä puuttuneesta entisestä hallituksen puheenjohtajasta?!

Ja toisaalta, parempihan se on olla itsekunkin mieluummin "ennen orpona kuin orjana" kuten vanhassa laulussa muistetaan muistuttaa.

Paljon riittää ihmeeltävää maallikolle tulevaisuudessakin. Onneksi on tämä Tuunasen kotipalsta, jossa kasvatetaan juurevia juttuja!