lauantai 24. tammikuuta 2009

Läpinäkyvyys ei näy

Vilkaisin Kiteen kaupunginhallituksen ensi maanantain kokouksen esityslistaa. Kokouksessahan pitäisi (niin pitäisi) valita liikelaitos Hellille johtokunta ja johtaja.
Johtokunnan valintapykälän päätösehdotuksen viimeinen lause kuuluu: "Asia käsitellään tässä kokouksessa, mikäli tieto valittavista on tullut kokoukseen mennessä".
Näinkö on todella asiat. Ei oo tietoo enempää kun sillä entisellä viinarokarilla.
Se on melkoista hallintokulttuuria Kiteelläkin. Ei paljoa poikkea tohmajärveläisestä. Kiirettä pitää virkamiehillä, etteivät ehdi kuin ryntäille sylkäistä.
Avoimmuus luottamushenkilöille avautuu kokouksen kuluessa. Jos sittenkään. Luottamushenkilöt päättävät valinnoista, joista eivät ehdi saada mitään käsitystä. On vain päätösehdotus ja sitä on kannatettava tai vastustettava olemattomilla tiedoilla.

Liikelaitoksen johtajan valinta tapahtuu yhtä avoimesti: "Päätösehdotus annetaan kokouksessa".

Saattaa olla, että avoimmuus koetaan eritavalla Kiteellä kuin mitä minä ajattelen. Virkamiehet tuppaavat toimimaan omalla tyylillään. Joskus mutkia oiotaan suoriksi. Niin ei saisi kuitenkaan tapahtua.
Sitä varten on luottamushenkilöt ja kokouksilla puheenjohtajat. Heidän vastuullaan on millaisia päätösehdotuksia ottavat kokousten työjärjestykseen.
Virkamies on vastuussa päätösehdotuksensa lainmukaisuudesta, luottamushenkilö päätöksen sisällöstä kuntalaisille.
Päätösehdotusten tulee olla selkeitä ja taustatiedot päätökselle kaikki esillä ennakkoon. Kokouksissa niihin ei ehditä tarpeeksi hyvin perehtyä. Ehdollisia päätösehdotuksia ei pitäisi tuoda kokouksiin lainkaan. Tämä vaatisi ryhtiä ja rotia kokousten puheenjohtajilta. Ja teitenkin vahvaa kokemusta ja luonnetta.
Odotellaan nyt rauhassa valintoja.

1 kommentti:

Esa A. Luukkainen kirjoitti...

oiskoon niin, että "läpinäkyvyys" tarkoittaa keski-karjalan puitteissa muuta kuin hallinnollisten päätösprosessien läpinäkyvyyttä.

toimintahan voi olla läpinäkyvää myös toisella tavoin.

tuunanen saattaa kyetä lukemaan hallintojärjestelmää kuin "avointa kirjaa" ja nähdä juuri sen, miten läpinäkyvää tarkoituksenmukainen toiminta oikeasti on.

eikä tuo kovin vaikeata edes taida ole huomata noin läpinäkyviä pyrkimyksiä, esimerkiksi hellin suhteen.