tiistai 6. tammikuuta 2009

Oliko viimeinen hallituksen kokous?

"Tunnin kokous eikä yhtään äänestystä Tohmajärvellä", otsikoi sanomalehti Karjalainen eilistä hallituksen kokousta.
Puoleenkin tuntiin olisivat asiat tulleet käsitellyksi, ellei keskustan "käskytysjärjestelmä" olisi yskinyt kokouksen aikana parissa pykälässä. Luottamushenkilöpaikat Tohmajärvellä on perinteisesti jaettu suhteellisen vaalitavan mukaan. Niin nytkin.
Keskustelua syntyi kolmijäsenisen tarkastuslautakunnan keskustan edustajan henkilöstä. Puolueiden keskeisellä sopimuksella oli puheenjohtajan paikka annettu "viisikon" Aarne Laasoselle. Jäsenpaikka oli sovittu demareiden Marja Sormuselle. Keskustan paikalle oli ehdolla Raili Ahlgvist, joka ei ole valtuuston jäsen niin kuin ei Marja Sormunenkaan.
Tarkastuslautakunnan puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan on kuntalain mukaan oltava valtuuston jäseniä. Keskustan tulisi siis vaihtaa ehdokkaansa valtuutettuun.
Keskustasta ehdotettiin paikalle Juha Varosta, jota minä jo ehdin kannattaakin. "Sähläyksen" jälkeen asia jätettiin keskustan osalta myöhemmän päätöksen varaan.

Keski-Karjalan sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsenet vuosille 2009 - 2012 jäivät hallitukselta esittelemättä 12.1.2009 kokoontuvalle valtuustolle.
Kiteen, Rääkkylän ja Kesälahden ehdokkaita ei oltu vielä valittu tai ilmoitettu Tohmajärvelle. Asia piti jättää siltä osin "odottamaan." Ilmaisu on omani.
Tohmajärven ehdokkaat olivat suhteellisen vaalitavan perusteella varsinaisiksi jäseniksi:
Tuomo Eronen, Saila Partanen ja allekirjoittanut Veijo Tuunanen.
Varajäseniksi olivat samassa järjestyksessä ehdolla: Matti Majoinen, Reino Löppönen ja Lauri Heinonen.

Jotta lukijalle jäisi pohdittavaa, tulkoon tietoon, että varsinaiset ehdokasjäsenet eivät ole valtuuston jäseniä, mutta varajäsenet kaikki.
Keski-Karjalan kuntien yhteistoimintasopimus hyväksyy Tohmajärven ehdokasasettelun muilta osin kuin, että Saila Partasen henkilökohtaiseksi varajäseneksi tulisi vaihtaa naishenkilö.
Mutta, mutta asia ei oltu keskustan piirissä pohdittu. Oliko sopimus tältä osin edes tuttu. Asia jäi myöhemmän päätöksen varaan. Omana mielipiteenäni näin "käskytysjärjestelmän" yskimisen.

Mitä ja millaisia ehdokkaita muista kunnista tulee, jäädään odottamaan. Lautakunnan puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan on oltava sopimuksen mukaan valtuutettuja. Sopimus ei määrää mistä kunnasta he ovat.
Jos Tohmajärven keskusta ei halua puheenjohtajaa tai varapuheenjohtajaa piiristään, niin se osoittaa mielestäni tiettyä avarakatsoisuutta muita sopijakuntia kohtaan. Tohmajärven kunnanvaltuusto valitsee lautakunnan puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan.

Vihon viimeisen ongelman mielestäni aiheuttaa se mahdoton kiire. jota tätäkin asiaa eteen päin viedessä joudutaan harrastamaan. Mielestäni turhaan.
Yritin hallituksessa pyytää aikalisää jo ilmenneiden keskeneräisten asioiden johdosta. Kunnan hallintosäännössä vai mistä parakraafista lienen saanut päähäni, että hallitukselle tekee päätösehdotukset kunnanjohtaja ja hallitus käsittelee ne ja esittää sitten edelleen valtuuston päätettäviksi.
Jos järjestelmästä poiketaan tehdään taas yksi muotovirhe lisää ja tie avautuu valituksille. Turhaan. Muotovirheitä soten kanssa on tehty mielestäni jo tarpeeksi. Yhtään lisää ei tarvita.

1 kommentti:

Esa A. Luukkainen kirjoitti...

Oho, ja kaikki tuo tunnissa. Onpas hallitustyö ollut pikakelauksella juhlan kunniaksi?!