lauantai 3. tammikuuta 2009

Sukset ristissä jo lähtöviivalla

Nyt elämölö Hellin kulmilla alkaa. Tohmajärvelle nimitetty tilaajajohtaja Airi Turunen (5500 euroa/kk) hakee kahden päivän kunniakkaan palvelun jälkeen liikelaitos Hellin johtajan paikkaa.
Samaan aikaan, jos olen oikein ymmärtänyt sen, mikä minulle on kerrottu ja projektipapereista lukenut projektipäällikkönä jatkaa 10kk Arja Pöntinen-Heinonen (5400 euroa/kk), jolle ennakkopaikkajaossa oli suunniteltu Hellin johtajan pesti.

No, eihän se ole ensimmäinen kerta, että suunnitelmat muuttuvat tai karkaavat käsistä.
Nyt pitäisi kysyä kunnanjohtaja Olli Riikoselta ja Tuomo Eroselta vaikuttaako johtajapaikkojen ja koko Helli-projektin kulkuun se tulenpalava kiire, jota he viimeiseen asti puolustivat Hellille elin tärkeänä.

Ollaanko nyt hallitsemattomassa tilanteessa, jos Hellillä ei ole johtajaa eikä johtokuntaa. Vanhat kunnalliset sosiaalilautakunnat ja kuntayhtymä ovat lakkautetut. Lääkärit kantavat ammatillisen virkavastuun tehtävistään, mutta kuka kantaa ns. poliittisen vastuun, jos sellaista Keski-Karjalassa enää onkaan.


Karjalaisen nettimielipidepalstalla on alkanut keskustelu Airi Turusen nopeasta urasuunnittelun muutoksesta. Yhdeksi syyksi on esitetty, ettei tarpeeksi viksuja henkilöitä tule perustettavaan yhteislautakuntaan.
Niinkö se menee, että virkamiehet jo valitsevat luottamushenkilöt? Jos ei mieleisiään saa, virkahenkilö hakee paremmin palkattua paikkaa. Tuskin tästä nyt on kysymys. Nimettömiä mielipiteitä ei minunkaan pitäisi lähteä "pekuloimaan".

Totta on, että minäkin olen ehdolla kyseiseen "viisasten" lautakuntaan. Yhtä totta on, ettei minua tyhmempää siitä porukasta, joka minut ehdolle asetti, löytynyt. Minäkin kieltäydyin ehdokkuudesta muutaman kerran, mutta kun meikäläistä muutaman kerran pyytää, niin mukaanhan lähden uimataidottomana vaikka Atlantin yli uintiin.

Todennäköistä on, että sote/hellissä on huono alku. Minulle se ei tietenkään tule yllätyksenä. Sen voi lukija tarkistaa niistä blogin vajaasta 300 kirjoituksesta, joita asiasta olen väsännyt. Samoin kuin niistä lukuisista vastaesityksistä, joissa olen ollut mukana niin hallituksessa kuin valtuustossakin ryhmäni yhtenä jäsenenä.
Helli on saatava nyt toimimaan. Toinen juttu on kokonaan mitä ajatuksia sen jälkeen on hyvä lähteä eteenpäin viemään.
Sairaat, vanhukset ja lapset eivät saa kärsiä virkamiesten ja luottamushenkilöiden sekoilusta.

2 kommenttia:

Erkki Jormanainen kirjoitti...

Muutama tuttava mullakin on Hellin huomassa. Pitääpä käyvvä kyselemässä, mitä kuuluu. Onko hoito kohentunut, hoitajia tullut lisää, sapuska parantunut ja hinnat halventuneet? Tällaisia asioita luvattiin viime vuonna, kun Helliä kokoon rutistettiin. Ja veronmaksajillekin piti tulla miljoonasäästöjä.

Kannattaisi myös vanhusten omaisten kiinnostua entistä enemmän. Tämän päivän Hesarista luin, että dementiapotilaitten hoitajien puutetta korvataan lääkkeillä. Vanhuksia lääkitään liikkumattomiksi. Saattaa olla jopa 12 potilasta yhtä hoitajaa kohti, kun tavoite on 0,8.

Esa A. Luukkainen kirjoitti...

Hellissä voisivat joksikin aikaa lääkitä myös liikkumattomiksi joitakin aktiivisimmista toimijoista. Edes siksi ajaksi että tajunta ehtisi toiminnan tasolle.

Nyt näyttää innokkaita olevan enemmän kuin älykkäitä, mutta siitä se meno rauhoittuu kun rahat loppuvat.