maanantai 26. tammikuuta 2009

Lyhyesti eilispäivästä

Tänään odotin turhaan uutista Pohjois-Karjalan radiosta Liikelaitos Hellin johtajan ja johtokunnan valinnasta.
Onko syy radion vai Kiteen kaupunginhallituksen tiedottajan? Oma tyhmyys voi olla syy siihen, etten päässyt kompuutterillani Kiteen sivustolle. Vai liekö sielläkin uutispimennys meneillään.

Rääkkylän kunta ei näytä luottavan tilaajalautakunnan toimintaan. Vai olisiko luottamus mennyt lopullisesti Helliin vai omiin lautakunnan jäseniin?
Rääkkylä valitsi ihka oman seuranta "lautakunnan" vahtimaan mitä palveluja Rääkkylässä tuotetaan ja miten.

Tohmajärven kunnanvaltuuston kokous osoitti, että kokousta johtamaan tarvitaan muutakin kuin vaaleilla saatua yksinkertaista valtaa.
Kokoustekniikka ja sen hallitseminen on pohja koko demokraattiselle päätöksenteko järjestelmälle. Ilman tekniikan ja muotoseikkojen hallitsemista ei kuntalakia ja sopimuksia voida käsitellä ja päättää niistä niin, että tehdyt päätökset pitävät ja niihin osallistujat voivat olla tyytyväisiä. Myös "hävinneet" osapuolet.
Valtuustonpuheenjohtaja Matti Majoisella on toistaiseksi vielä parannettavaa kokouksen johtamisessa. On ymmärrettävää, ettei komentojärjestelmästä (everstiluutnantti) ole helppoa ryhtyä johtamaan demokraattisesti valittua porukkaa joka saa sanoa sanottavansa ja mielipiteensä omalta tasoltaan ja tavallaan.

Omat vaikeutensa näyttävät jatkuvan myös kunnanjohtja Olli Riikosen osalla. Ei auta tuskastua luottamushenkilöihin, vaikka he ylemmältä tasolta katsoen näytäisivät kiusankappaleilta ja ehkä tyhmiltäkin.
Kunnanjohtajalta jos keneltä vaaditaan hyvää hallintojohtamista. Myös tähän kiusalliseen porukkaan nähden, jotka kyselevät ja ehdottelevat asioita omista lähtökohdistaan.

Kiteen kaupungin hallitus on tehnyt valinnat Hellin johtajasta ja johtokunnasta. Valinnat ovat vähintäinkin monen kiemuran kautta kulkeneet. Uskon kuitenkin, että kaiken takana seisoo (tai kaatuu) kaupunginjohtaja Kirsi Hämäläinen. Asemastaan johtuen.
Annetaan veden Humalajoessa virrata ja palataan asioiden kulkuun myöhemmin.

Airi Turusen valinnasta johtuen Tohmajärvellä vapautuu yksi korkeasti palkattu virka. Oliko se tilaajajohtajan palli.
Nyt pitää kysyä tarvitaanko uutta henkilöä kyseiselle paikalle. Tohmajärvellä on tilaajaorganisaatioon jo palkattu henkilö. Eikö hänen pätevyytensä riittäisi hoitamaan tilaajajohtajan pestiä?
Tai löytyykö Tohmajärven kunnan virkamiehistä henkilöä, joka ottaisi tilaajajohtajan hommat hoidettavakseen. Uskallan väittää, että nykyisessä hallinnossa on sen varran löyttä, että hommat hoituisivat vähemmällä satsauksella keskushallintoon.
Vertaan vaan siihen, että kunnanjohtajalla on ollut varaa kuluneena vuonna sivutehtäviin ja palkkaakin on valmiiksi korotettu ennakkoon.

1 kommentti:

Esa A. Luukkainen kirjoitti...

minä luulen, että palkataan vielä useampi johtaja...

keskustelin eilen erään paivähoito-organisaatiota toimessaan sivuavan henkilön kanssa joka sanoi ihmettelevänsä vähintään kuusiportaista esimiestasoa.

kyseli mielipidettä miten luulen homman hoituvan lapsellisen näkökulmasta.

sanoin onnittelevani itseäni siitä, että varmuusvälineet on keksitty ja jotta luoja on ollut armollinen. olisi ikävä työnnellä viattomia lapsia tuommoiseen hullunmyllyyn.