maanantai 2. marraskuuta 2009

Kuka tästä tykkää?

Pienillä lapsilla on käyttäytymissäännöt. Vähän isommat osaavat sääntöjen johdattamina pelata esim. pallopelejä. Aikuisia pitää kaidalla tiellä laki. Sitten on tämä vihonviimeinen porukka, politiikot. Nämä eivät noudatata mitään. Ei sääntöjä, ei ohjeita, ei edes lakia. Tämä on nähty vaalirahasotkussa viimeiseksi.
Järjestöelämässä mukana olleena ja nyt Tohmajärvelläkin kunnallista päätöksen tekoa seuranneena, joutuu ihmettelemään, miten tämmöinen elo on mahdollista.
Yksi syy voi olla täkäläinen luottamushenkilöjärjestelmä. Vaaleilla valitaan esim. syrjäkylän pystymetsästä luottamushenkilö, jolla ei ole aikaisemmin ollut kiinnostusta kyseisiin tehtäviin. Niinpä hän ei ole hakenut tietopohjaakaan luottamustoimeen. Hänestä tulee moneksi vuodeksi äänetön yhtiömies virkamiehille ja puoluetovereille. Niin sanottu joomies tai tyttö.
Henkilö on ihmisenä ihan jees, eikä syrjäkylässäkään mitään vikaa ole. Sama malli toteutuu monen luottamushenkilön kohdalla taajamissakin. Nämä joo pojat ja tytöt olen havainnut hyviksi bulvaaneiksi puolueiden nokkahenkilöille ja valtaa käyttäville virkamiehille. Heidät asetetaan usein hallitukseen.
*******
Tohmajärvellä ja koko Keski-Karjalassa olisivat asiat toisin, jos ennen mukaantuloa päätöksentekoon olisi edes "keulaporukka" käynyt jonkin järjestötyönkurssin, jonka ohjelmaan olisi kuulunut kokoustekniikan alkeet.
Tuskin olisi syntynyt tilannetta, joka nähtiin viimeisessä Tohmajärven kunnanvaltuuston kokouksessa.
En halua olla valtuuston puheenjohtaja Matti Majoiselle ilkeä. Hänen kokousjohtamiseensa viime valtuustossa on pakko puuttua. Jos olen väärässä olen valmis pyörtämään sanani ja pyytämään häneltä anteeksi.
Hänen äänestysjärjestys "tulkintansa" oli väärä. Ei valtuuston luottamusta kunnanjohtajaan mitata kahden asian välillä, joista toinen oli esitys perustaa Tilapäinen valiokunta ja sen kanssa "yhteismitalliseksi" äänestykseen asettaa hallituksen puheenjohtajan selonteko. Sehän ei ollut edes esitys valtuustolle.
Jos edellä tavalla mitataan kenen hyvänsä luottamus, ollaan tilanteessa hyvää päivää kirvesvartta. En usko Olli Riikosenkaan ilahtuneet kokousmenettelyn suomasta luottamuksesta.
Se, että lehdistö otsikoi kunnanjohtaja Olli Riikosen saaneen valtuuston luottamuksen tai nauttivan valtuuston luottamusta, on heidän häpeänsä. Yhdellä kysymyksellä esim. joltain Tilapäistä valiokuntaa esittäneeltä valtuutetulta, olisi ylimitoitetuilta otsikoilta vältytty. Vai olivat otsikot "politiikkaa"?
Toinen moka, vielä suurempi tapahtui, kun puheenjohtaja Mattti Majoinen kieltäytyi antamasta äänestysehdotuksensa jälkeen Tilapäistä valiokuntaa ehdottaneelta valtuutetulta työjärjestyspuheenvuoron.
Asiaan kuului, etteivät lehdistön edustajat kiinnittäneet menettelyyn huomiota lainkaan. Eikö osaaminen riittänyt vai sivuutettiin tarkoituksella? Mene tiedä. Lehdistö hoitakoon hommansa niin kuin parhaaksi näkee. Tiedon välitys niille, jotka seuraavat paikkakuntansa tapahtumia, horjuu.
Summa summarum. On vaikea uskoa, että Keski-Karjalassa nykymenon jatkuessa päästään yhteistyöllä ratkaisemaan edes pieniä saati suuria asioita. Täällä näytetään odotettavan ajopuun tapaan, mihin virta meitä vie. Valitettavasti.

Ei kommentteja: