keskiviikko 18. marraskuuta 2009

Pitäisi ajatella, jos on aivot

Kunnassa on autokorjaamo. On ollut kymmeniä vuosia. Mukava ja ammattitaitoinen mönttööri on korjaillut paikkakunnan autot liikennekuntoon. Elämä on jatkunut mukavissa raameissa. Kaikki olivat korjaamon palveluihin tyytyväisiä.
Sitten tulivat uudet autot kuvioihin. Tosin alkuun niitä ostivat vain napamiehet. Heidän autojaan ryhdyttiin huoltamaan kaupungissa. Omalla korjaamolla ei ollut vehkeitä, joilla olisi ollut mahdollisuutta päästä edes muttereita avaamaan. Tietokoneista ja testereistä puhumattakaan. Kaikki hyväksyivät menettelyn. Kyllä auton on saatava paras huolto. Se saadaan sieltä, missä on hyvät huoltohallit ja laitteet vikojen etsintään ja korjaukseen. Oma korjaamo mönttööreineen sai mennä. Lada-miehet vain jäivät kaipaamaan. Mitäpä heistä. Kävelkööt, jos eivät pysty kunnon autoja ostamaan. Tämä on pelin henki markkinataloudessa. Jes, jes ja hiphurraa.
******
Vertaan seuraavassa terveyskeskusta autokorjamoon ja lääkäriä mönttööriin. Molempia tarvitaan ihmisten terveyden tarkastuksessa ja hoidossa. Asia on vanhanliiton aikana tunnustettu jopa tärkeimmäksi asiaksi paikkakunnalla.
Tehtävää varten on rakennettu vuodeosastot. Aina eivät mönttöörin luona käynnit hoidu yhdessä päivässä. Pitää tarkkailla ja seurata. Tätä tapahtuu vain tiloissa, jossa kyseistä työtä voi tehdä.
Mönttöörillä pitää olla myös kunnolliset käsityökalut. Ilman huippu testereitäkin voidaan vielä tutkia ja hoitaakin sairauksia. Huoltohallia kuitenkin tarvitaan, jotta työ voisi onnistua. Vuodeosasto on se huoltohalli, jota ilman lääkäri on työkyvytön monessa tapauksessa. Ovenpieli tutkinta lisää vain kaupunkihuoltamon testereille työtä.
******
On kysyttävä kumpi on tärkeämpi, ihmisen huolto vai auton huolto. Näyttää, että auto voittaa vielä toistaiseksi ihmisen. Ainakin niin kauan kun ihminen, joka tukee autoa tärkeämmäksi, sairastuu itse.
Lopettakaa virkamiehet ja luottamushenkilöt järkevän terveyspalvelun alas ajo. Talouden kanssa sillä ei ole näköjään mitään tekemistä. Se on nähty, säästöjä ei synny. Syntyy vain katkeruutta ja turhaa kärsimystä. Ja kustannusten nousua.
Nykyiset terveyskeskukset on sopeutettava tähän päivään. Toimintaa ja kuluja voidaan ohjata niin, että talouskin tulee huomioitua. Se ei vaadi vuodeosastojen lakkauttamisia.
******
Lääkäri tarvitaan jokaisella paikkakunnalla. Niin myös lääkärille toimintatilat ja työkalut tehtävän hoitoon. Myös lystin maksajalle pitää löytyä vastinetta. Se on vuodeosasto. Juuri sen kokoinen, joka paikkakuntalaiset tarvitsevat.
Autokorjaamotta voidaan paikkakunnalla elää, vaikka onkin tärkeä autollisille. Ilman lääkäriä, hänelle tiloja ja työkaluja toimiva kunta on hoitanut perustehtävänsä poikkeuksellisen huonosti. Syytä asioiden huonoon tilaan ei voi etsiä maailman taloudesta. Ei edes Suomen. Syy löytyy peilistä. Hankitaan sellainen kunnanvirastoon ja toinen valtuustosaliin.

Ei kommentteja: