lauantai 14. marraskuuta 2009

Gallupeissako kehityksen suunta?

Kuntaliiton kehitysjohtaja Kaija Majoisen (Tohmajärven kunnanvaltuuston puh.joht. Matti Majoisen sisko)mielestä kunnalliset kansanäänestykset tulisi korvata mielipidemittauksilla. Kantansa hän on ilmoittanut Turun Sanomien haastattelussa. Mielipiteen oli huomioinut myös Karjalainen pikku jutussa.
Kirjoitin Karjalaisen nettimielipiteisiin oman kantani. Siitä tuli julki vain otsikko-osa. Korjaus taas julkaistui kolmikertaisena. Semmoisia nämä tietokoneveitikat.
******
Koska Kaija Majoinen edustaa kuntaliittoa, on hänen mielipiteelleen annettava tulevaisuutta ajatellen tietty painoarvo.
Onko gallupilla enemmän merkitystä kuntaa johdettaessa kuin kuntalakiin selvästi merkityillä kansanäänestysaloitteella tai kuntalaisen aloitteella? Molempien viime mainittujen kohdalta kuntalaki määrittelee myös toimenpiteet miten aloitteiden kanssa on toimittava.
Gallupeilla vaikutetaan kuntien päättäjiin yhtä paljon kuin pierasulla ilmaan. Jotta gallupille saataisiin merkitystä pitäisi kuntalakiin tehdä muutoksia. Eli vaihtaa aloite-sanan paikalle gallup-sana. Sekö antaa merkitystä ja osoittaa kehitystä?
*******
Useimmat tietävätkin miten Tohmajärvellä on käynyt kansanäänestysaloitteelle. Sen tyrmäsi ensimmäisenä kunnanjohtaja. Lopulta valtuusto yksinkertaisen enemmistön turvin.
Samoin kävi kuntalaisen aloitteelle tutkia kunnanjohtajan nimetyt toimet ja mitata tämän jälkeen kunnanjohtajan luottamus valtuustossa.
Asian käsittelyä johti valtuustossa puheenjohtaja Matti Majoinen. Käsittelyn kulku on kuvattu valtuuston pöytäkirjassa.
Olisi vähintäänkin toivottavaa, että kuntaliiton kehitysjohtaja Kaija Majoinen sanoisi painavan sanansa tohmajärveläisestä kuntademokratiasta suhteessa kuntalaisten aloitteisiin. Gallupeilla ei sitä korjata.
Uskon, että kirjoitukseni sisältö kiirii myös Kaija Majoisen tietoon. Toivoisin hänen mielipidettään kansalaisen aloitteista suhteessa niiden käsittelyyn ja arvostukseen päätöksiä tehdessä. Erikoisesti toivon kehitysjohtajan sanovan selvästi, meneteltiinkö kuntalain edellyttämällä tavalla käsiteltäessä Tohmajärven kunnanvaltuustossa viimeistä kuntalaisen aloitetta.
Jään odottamaan vastausta tohmajärveläisenä entiseltä tohmajärveläiseltä. Henkilökohtaisesti tai esim. KeskiKarjalanNeloset sivuilla.

Ei kommentteja: