tiistai 24. marraskuuta 2009

Nyt vakuutellaan ja toivotaan

Riittääkö se, että Hellin lääkäripalvelujen toimivuudesta vakuutellaan ja toivotaan niiden toimivan. Karjalaisen lehtijutun mukaan liikelaitoksen johtokunnan puheenjohtaja Vesa Korpelainen vakuuttaa ja Hellin johtaja Airi Turunen toivoo. Saanen liittää tähän listaan oman tuntemukseni. Minä pelkään, etteivät lääkäripalvelut näillä ratkaisuilla ole turvatut palvelun tarvitsijan kannalta katsoen.
Muutama henkilökohtainen näkemykseni uudesta lääkäripalvelutilanteesta. Kysyä sopii, mitä vaikuttaa lääkäripalvelujen vaihtunut ostopalvelusopimus Medonasta Coronarfiaan?
Ainakin sitä, että orastavina olleet lääkäri/potilassuhteet taas kaatuvat. Syntyy muutokseen liittyvää lyhytjännitteistä toimintaa, joka näkyy yleensä erikoissairaanhoidon enenevänä käyttönä.
Uuteen ostosopimukseen liitetyt sanktiopykälät eivät ainakaan lehtitiedon mukaan esitetyssä muodossa takaa palvelun paranemista. Jos viikon voi toimia puolella palvelulla ilman mitään sanktiota, on se mielestäni enemmän palveluja "laillisesti" heikentävä pykälä. Jos tämän jälkeen yritystä varoitetaan, ei se palvelun tarvitsijaa juuri lämmitä.
Eniten uhanalla, niin kuin lehdessäkin epäiltiin ovat Kesälahden ja Rääkkylän lääkäripalvelut. Erityisesti Rääkkylän. Onhan siellä lääkärinä Medonan palveluksessa oleva Tapio Hämäläinen. Nyt näyttäisi Hämäläisen Rääkkylän työpaikka olevan uhattuna. Heikennys mielestäni ei kohdistu Hämäläiseen lääkärinä. Hän löytää töitä. Heikennys kohdistuu suoraan rääkkyläläisiin.
Helli-liikelaitoksen johtokunnan puheenjohtaja Vesa Korpelaisen muistutus lehdessä, että sote lautakunta (mitä sillä tarkoittaneenkaan) määräsi palvelut kilpailutettaviksi reunaehtoineen, on minulle käsittämätön. Sosiaali- ja terveyslautakunnan toimivalta ei yllä moiseen määräykseen. Helli tuottaa palvelut ja sillä on valta tuottaa palvelut parhaalla mahdollisella tavalla. Ne taas on määritelty sopimuksissa. Johtokunnan itsenäisenä ei pitäisi yrittää piiloutua lautakunnan seläntaakse.

Ei kommentteja: