maanantai 16. marraskuuta 2009

Mistä niitä äänestyksiä sikiää?

No, Hellistäpä tietenkin. Viimeksi eilen Kesälahden kunnanvaltuuston kokouksessa äänestettiin Hellin tarvitsemasta lisämäärärahasta. Lehdet uutisoivat äänestystulokset ja siihen se yleensä jääkin. Joskus joku uskalikko toimittaja verhoaa omaa mielipidettään äänestystuloksen.
Eikö voitaisi etsiä syitä miksi äänestetään? Ei kukaan niin yksinkertainen liene, että ilman pätevää syytään asettaa mielipidettään mitattavaksi julkisesti äänestyksissä. Varsinkin, kun äänestystulos on ennakoitavissa.
Anteeksi vain pätevät ja ammattitaitoiset toimittajat. Miksi äänestetään, olisi mukava myös lukijan tietää. Se on yhtä tärkeää kuin jokin rahasumma, josta äänestetään.
Kesälahdella, niin kuin taannoin Tohmajärvellä äänestettiin samasta asiasta. Toimittaja Anja Itkonen uutisoi Tohmajärven äänestysperusteet mielestäni kiitettävästi. Toivottavasti ei tule kiitoksista ylpeäksi. Kiitoksia pitää antaa silloin kun tuntee onnistumista. Olipa kysymys sitten itsestä tai toisesta.
Yksikään valtuutettu ei ymmärtääkseni Kesälahdella tai Tohmajärvellä vastustanut Hellin kulujen korvaamista. Kysymys äänestyksissä oli siitä miten rahaa Hellin kuluihin siirretään. Siirretäänkö sopimusten mukaisesti vai niitä rikkoen. Enemmistöt valtuustoissa antoivat piupaut kunnanjohtajien ja tilaajajohtajan allekirjoittamille palvelusopimuksille. Eritoten sopimuksissa olleelle lauseelle: "Määrärahat ovat sitovia." Äänestystulokset vapauttivat virkamiehet vastuusta.
Näin menetellen ollaan allikossa, jossa rypemistä riittää. Sosiaali- ja terveyslautakunta on laatinut vuoden 2010 budjettiehdotuksensa voimassa olevien sopimusten pohjalta. Sanomattakin on selvää, etteivät rahat riitä. Äänestyksiä tulee taas vuoren varmasti. Jotkut kun pitävät kiinni sopimuksista.
On turhaa odottaa Hellille rauhallisempia aikoja, jos sopimuksista ei pidetä kiinni tai niitä muuteta. Näyttää siltä, että niin Hellin johto kuin kunnanjohtajatkin ovat haluttomia muuttamaan itse tekemiään sopimuksia. Onko syy, ettei myönnnetä omaa mokaa, vai se, ettei uutta sopimusta ehkä saataisikaan helposti syntymään .

1 kommentti:

Matti Kosonen kirjoitti...

Olin tänä aamuna yhteydessä Karjalaisen toimitukseen, toimittaja Sirpa Suomalaisen tekemän Kesälahden valtuustokokous jutun tiimoilta. Suomalainen oli ottanut juttuunsa useita kepulaisten perusteluja miksi Hellin ylityksiin tuli myöntää lisärahat, mutta ei yhtään kunnanhallituksen esitystä puolustavaa perustelua. Niitä olisi ollut ainakin yhtä monta uutisoitavaksi ja lisäksi eriävä mielipiteeni jonka jätin kirjallisena. Se siitä Karjalaisen ja Sirpa Suomalaisen sitoutumattomuudesta.