sunnuntai 22. marraskuuta 2009

Projektilla puhtaampaa vettä.

Olen seurakunnan edustajana mukana yhtenä 12 jäsenisessä taustaryhmäläisenä "Tohmajärvi-vedenlaadun ja virkistysarvojen parantaminen-suunnitteluhanke", nimisessä projektissa. Ryhmän jäsenistä 7 on palkkaa nauttivia virkahenkilöitä ja 5 luottamushenkilötaustan omaavaa jäsentä.
Projekti alkoi 1.8.08 ja päättyy 31.12.09. Taustaryhmän kokouksia on ollut 3 kpl. Projektin kustannukset ovat jonkin verran yli 200000 euroa. Suurin kustannuserä tulee Pöyry Environment Oy:n suorittamista Tohmajärveen laskevien vesien tutkimuksista ja parannusehdotuksista. Projektista tulee tarkempi loppuselvitys, joten siitä ei tässä enempää.
******
Jotain tulevaisuudesta voinee sanoa. Jos ja kun suunnitelmia pannaan täytäntöön, edellyttää se toisen projektin perustamista. Sen kustannukset lienevät n. 1 milj.euroa. Eu-rahoitusta on parhaimmillaan saatavissa 75% kustannuksista. Kunta on mukana 10% osuudella ja seurakunta 2,6% osuudella. Euroja se tietäisi kunnalta 100000 ja seurakunnalta 2600.
Vesikasvillisuuden niittoa pitäisi suorittaa 60 ha alueelta. Hehtaarin niitto ja kasvien poisto vedestä maksaa tämän hetkisen tiedon mukaan n. 2500-3000 euroa /ha.eli n.150000 euroa/niittokerta. Kun niitto pitää suorittaa 3 kertaa kertyy kustannuksia n. 1/2 milj.euroa. Summa työhön nähden allekirjoittaneesta tuntuu kohtuuttoman suurelta.
******
Virkistysarvojen parantamisesta voisi kehitellä parranpärinää. Meikäläisen aivoilla ajateltuna virkistysarvot tulevat esiin vasta sitten, kun veden laatu on saatu paranemaan. Se vienee vuosikymmeniä. Valitettavasti.
Projektissa nousi virkistyskohteina esiin kaksi paikkaa, seurakunnan kirkkoranta yleisenä uimarantana ja Selkäsaari vapaa-ajan viettokohteena. Kohteista ei ole maanomistajien kanssa tehty sopimuksia.
Seurakuntalaisten kanssa käytävässä keskusteluissa näyttää lasten uimaranta saavan kannatusta osakseen. Yleinen uimaranta siihen tarvittavine rakennuksineen aivan hautausmaan ja kirkon lähellä näyttää arveluttavan. Uimarannan rakennuskustannuksiksi on arvioitu n. 86000 euroa.
******
Lillutaan nyt toistaiseksi Tohmajärven sameassa vedessä. Veden laadun parantaminen jokien latvavesiltä käsin tuntuu järkevältä. Heitä tai heidän perillisiään, joiden toimesta Tohmajärveä viimeksi ruopattiin ja laskettiin ei ole tässä projektissa mukana. Se on tämmöistä tämä elämä.

Ei kommentteja: