maanantai 9. marraskuuta 2009

Kuka saa kirjoittaa ja mitä?

Kohta voitaisiin kysyä; kuka saa puhua ja mitä? Pohdinta tuli mieleen, kun luin juttua tämän päivän Hesarista: " Tutkija kuoppaisi Julkisen sanan neuvoston." Tutkija Sakari Huovisen mukaan median muutos on ajanut ohi Journalistin ohjeista.
Pohdintaa oli käyty Helsingin Sanomain Säätiön järjestämässä seminaarissa "Sananvapauden uudet ulottuvuudet".
Alan itsesääntelyä vaikeuttaa Huovisen mukaan se, että oikeiden toimittajien rinnalle ovat tulleet tiedottajat, mainostajat, bloggaajat ja mediapersoonat. Näillä ei ole mitään tietoa Journalistin ohjeista.
Syyllistyikökän seminaarin alustaja yleistykseen. Näin uskon käyneen ainakin omalta kohdaltani. Hylly on täynnä jos jonkin laista jornalistin ohjetta. On kokonaan toinen asia osaanko niitä kaikkien mieliksi noudattaa.
Journalistin ohjeiden tilalle Huovinen tarjosi verkossa julkaistavia talokohtaisia ohjeita, joilla viestimet kertoisivat lukijoilleen, millaisia pelisääntöjä ne toiminnassaan noudattavat.
*******
Uskooko tutkija Sakari Huovinen todella, että lehdet suostuisivat ilmoittamaan julkisesti millaiset todelliset ohjeet niillä on toimittajilleen.
Ilmoittaisiko sitoutumattomaksi maakuntalehdeksi itsensä julistanut lehti, että meidän lehdessä saa kirjoittaa vapaasti, kunhan ei loukkaa omistajan tavoitteita kerätä lehdellä rahaa ja jättää kokoomuspuolue moittimatta.
Saisi sellaistakin tietoa paikallislehden netistä etsiä, jossa paikallislehti julistautuu kaikkien paikkakuntalaisten äänitorveksi, kunhan kaikilla toimittajilla on vain saman poliittisen puolueen jäsenkirja kuin omistayhtiön johtokunnan jäsenillä.
Tuskin julkisuuteen paikallislehdet panisivat tietoa siitä, että meidän toimittajat saavat kirjoittaa vapaasti, kunhan muistavat jättää kritiikeissään rauhaan pankit, kauppaliikkeet ja paikallisen kunnanvaltuuston enemmistöön kuuluvat jäsenet.
Jokainen vähänkin ajatteleva tietää, mitkä ovat minkin lehden taustalla ohjaavat toimitukselliset periaatteet ja tavoitteet. Kenen leipää syöt, sen lauluja laulat. Jos et tähän alistu, olet blogikirjoittaja. Näin se on.

Ei kommentteja: