tiistai 10. marraskuuta 2009

Sen maksaa, mitä tilaa

Näinä päivinä pähkitään Keski-Karjalan kunnissa Hellin kustannuksia kuluvalta ja tulevalta vuodelta. Helli ratkoo asioita konsulenttien kanssa. Miten sitä ennen pärjättiin ilman heitä?
Valtuustoissa raavitaan kassanpohjaropoja. Kynnet siinä vaan kuluvat. Hellin perustaneet seutuvaliokuntalaiset, mitä he tekevät? Etsivät syyllisiä syntyneeseen tilanteeseen. Kuka veisi heille peilin.
*******
Lehtitietojen mukaan Rääkkylässä ollaan huolissaan riittääkö ensi vuoteen budjetoituraha. Kesälahdella ollaan sitä mieltä, että rahan on riitettävä ja palveluiden pysyttävä. Kitee lyö lukkoon yöpäivystyksiä. Tohmajärvi ottaa kantaa rahoitukseen tämän iltaisessa valtuustonkokouksessa.
*******
Yksinkertainen totuus on Hellin toimintaa ohjaavissa sopimuksissa. En ryhdy niitä tässä selvittämään yksityiskohtaisesti. Sopii vilkaista Keski-Karjalan kuntien sosiaali- ja terveystoimien yhteistoimintasopimusta ja kuntien yksilöityjä palvelusopimuksia, jotka on tehty Keski-Karjalan sosiaali- ja terveyslautakunnan kesken.
Kunnan luottamushenkilöiden on mietittävä suhdettaan tehtyihin sopimuksiin. Annetaanko rahaa ohi sopimuksien vai muutetaanko ensin sopimuksia käyttökuntoon. Sopimuksien ohittaminen voi synnyttää rikkojilleen henkilökohtaista taloudellista vastuuta.
******
Nykyisillä sopimuksilla voidaan jatkaa. Helli tuottaa palvelut nykytasollaan päiväkohtaisilla kustannuksilla. Kirjaa tilikauden yli- tai alijäämät taseeseensa. Hellin talous laitetaan tasapainoon sunnitelmakaudella. Mikä on Hellin suunnitelmakausi? Onko se 2 vuotta vai Kiteen 1+4 vuotta. En ole tilimies.
******
Kuntalaisten tuskin kannattaa olla huolissaan lehtikirjoittelusta. Lakisääteiset palvelut tullaan takaamaan jokaiselle ja sovituistakin selvitään. Rahaa kaivetaan kyllä turhemmista palveluista, eivätkä ne kuullu sosiaali- tai terveyspalveluihin.
Rahoitussotkut ovat syntyneet hätäisten konsulenttien ja virkamiesten toimesta. Viime mainituista nousee esiin kunnanjohtajat kaupungin johtajalla lisättynä. Nyt pitäisi olla nöyryyttä korjata tehdyt virheet.
******
Kesälahti on oma lukunsa sopimusasioissa. Siellä palvelusopimuksen ovat allekirjoittaneet Jorma Turunen kunnanjohtajana ja Airi Turunen tilaajajohtajana. Viime mainittu pyytää nyt lisärahaa Helli-liikelaitoksen johtajana. Mitenkähän ne jääviysasiat menevät aviopuolisoiden kyseessä ollessa?

Ei kommentteja: